måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Överlevnad bättre vid vänstersidig tjocktarmscancer

Publicerad: 3 juni 2016, 11:00

Datormodell av tjocktarm med ett avsnitt av vänstra delen markerad. Foto: Thinkstock

Asco 2016. Att få en cancertumör i vänstra delen av tjocktarmen verkar mer gynnsamt ur överlevnadssynpunkt om sjukdomen sprider sig, jämfört med att få en tumör på höger sida. Det visar den hittills största studien på området.

Ämnen i artikeln:

ASCOKolorektal cancer

Medianöverlevnaden var 33,3 och 19,4 månader i respektive grupp, enligt en retrospektiv analys av en amerikansk studie där man jämförde två målriktade behandlingar mot varandra vid spridd kolorektal cancer.

Studien som helhet visade ingen skillnad i hur de två läkemedlen, cetuximab (Erbitux) och bevacizumab (Avastin) kunde bromsa cancersjukdomen. Men de nya resultaten antyder att de två läkemedlen kan ha haft olika effekt beroende på vilken sida av tarmen som primärtumören satt.

Vid högersidig cancer var överlevnaden bättre med bevacizumab jämfört med cetuximab och det omvända gällde för vänstersidig cancer.

Resultaten i studien är intressanta men inte helt oväntade, enligt Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet.

– Biologiska skillnader mellan höger- och vänstersidig koloncancer har observerats i andra nyliga studier och att det påverkar sjukdomsutveckling och behandlingseffekter är ganska logiskt. Dock var överlevnadsskillnaderna i denna studie oväntat stora och konsistenta i undergrupper, samtidigt som det fanns intressanta kopplingar till effekt av de nya läkemedlen beroende på primärtumörens ursprung, säger han.

Peter Nygren efterlyser nu bekräftande data från annan forskning innan fynden från den aktuella studien eventuellt skulle påverka behandlingspraxis.

– Det skulle också vara bra om vi fick reda på om det finns någon tumörbiologisk förklaring till skillnaden i effekt i studien, säger han.

Studien presenteras söndagen den 5 juni på Asco-kongressen i Chicago. Totalt omfattar den 293 patienter med primärtumör på höger sida och 732 patienter med primärtumör på vänster sida.

Läs abstract:

Alan Venook med flera. Impact of primary (1º) tumor location on overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) in patients (pts) with metastatic colorectal cancer (mCRC): Analysis of CALGB/SWOG 80405 (Alliance). Journal of Clinical Oncology 34, 2016 (suppl; abstr 3504)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev