Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Överlevnad jämförs mellan länder

Publicerad: 5 december 2013, 10:24

Svenskar kan lite om cancersymtom, men är inte oroliga för att slösa med läkarnas tid.


Sverige ingår i ett forskningsprojekt där åtta länder jämför canceröverlevnad för olika cancerformer. De cancerformer där Sverige ingår i samarbetet är lung-, bröst- och kolorektalcancer. Länderna som jämförs ligger nära varandra socioekonomiskt och borde ha liknande förutsättningar att lyckas med cancersjukvården.

I en graf som visades på ett föredrag under torsdagsförmiddagen framgår att Sverige, Kanada och Australien ligger bra till när 5-årsöverlevnaden jämförs för de olika cancerformerna. I Danmark och i Storbritannien är canceröverlevnaden betydligt sämre.

Peter Vedsted, läkare och professor vid universitet i Aarhus, Danmark, redogjorde för en studie som publicerades tidigare i år. I studien jämfördes bland annat kunskapen om cancersymtomen bland allmänheten.

Enligt studieresultaten har svenskarna lägre kunskapsnivå om symtom på cancer än invånarna de andra länderna. Däremot är svenskar mindre oroliga för att slösa med läkarnas tid. Ett annat fynd var att svenskarna har en större tro på att cancer går att behandla.

– Om man tror på att cancer går att behandla kontaktar man sjukvården snabbare. Om man däremot ser cancern som en sjukdom finns det risk för att man skjuter upp att kontakta sjukvården, säger Peter Vedsted till Dagens Medicin.

– Jag tror att det är av stor betydelse att det i Sverige finns en stark tro på att det går att behandla cancer. I Danmark, där vi inte har en sådan stark tilltro, tar det längre tid från det att symtom upptäcks tills att diagnos ställs.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev