Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Överraskande effekt på leukemi av skonsam terapi

Publicerad: 23 november 2016, 22:00

Foto: Thinkstock

Patienter med svår leukemi svarade bra på det skonsammare cytostatikumet decitabin om de bar på en genmutation som kallas TP53, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Leukemi

– I dag vet vi att överlevnaden är allra sämst för patienter med TP53-mutationer. Och eftersom vi saknar effektiva terapier för patientgruppen är fynden extra intressanta, säger Sören Lehmann, överläkare och professor vid Uppsala universitet.

Varje år får närmare 350 vuxna personer i Sverige akut myeolisk leukemi, en form av blodcancer som drabbar benmärgen och blodbildningen. Högriskpatienter lever vanligtvis mellan sex till åtta månader efter en aggressiv cytostatikabehandling. Uppemot 10 procent av dessa patienter har en mutation i cancergenen TP53. Mutationens förekomst ökar med stigande ålder, men däremot klarar inte alla äldre den intensiva cytostatikaterapin, påpekar Sören Lehmann.

– Därför vore det positivt med en behandling som är mindre toxisk. Om de här fynden kan verifieras i större studier så finns goda skäl att använda decitabin på patientgruppen, säger han.

Studien innefattade 116 patienter som hade akut myeolisk leukemi eller myelodysplastiska syndrom, en blodcancerform som kan utvecklas till akut myeolisk leukemi. 43 av dessa patienter hade kromosomala förändringar som gjorde sjukdomen mer svårbehandlad, varav nästan hälften bar på mutationer i TP53.

Deltagarna behandlades månadsvis med decitabin under tio dagar eller fem dagar. Det pågick mellan mars 2013 och november 2015.

Enligt resultaten hade decitabin en god effekt på patienter med en ofördelaktig kromosomal avvikelse. Inom den patientgruppen var det 67 procent som gick i remission, det vill säga att symtomen gick tillbaka. Men allra tydligast var effekten för patienter med TP53-mutationen där samtliga fick remission, vilket endast skedde för 41 procent av patienterna utan en mutation i genen.

De amerikanska forskarna skriver att behandlingssvaret var betydligt bättre med decitabin än vad man tidigare sett med intensiv cytostatikaterapi för patienter med TP53-mutationer. Med decitabin var överlevnaden 13 månader i genomsnitt, vilket påminner om överlevnadsstatistiken för medelsvåra former av sjukdomen.

Att få deltagare bar på TP53-mutationen, enbart 21 stycken, är en svaghet med studien, menar Sören Lehmann.

– Studiekartan är inte heller enhetlig, vilket också är en svaghet. En del patienter behandlades utanför studien och jag skulle gärna vilja veta hur den selektionen har gått till, säger han.

Läs mer i abstract:

JS Welch med flera. TP53 ande decitabine in acute myeloid leukemia and myelodysplastic syndromes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 24 november 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1605949

Ämnen i artikeln:

Leukemi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev