Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Patient fick bröst bortopererat i onödan

Publicerad: 14 februari 2019, 09:59

Patienten gick i fem månader med en felaktig cancerdiagnos på grund av ett feltolkat vävnadsprov, skriver Södermanlands Nyheter.


Kvinnan som fick sitt friska bröst bortopererat behandlades med cellgifter som inte hade med bröstcancer att göra, och genomförde en mammografi i samband med cellgiftsbehandlingen.

Bilderna från mammografin visade på förändringar och ett vävnadsprov togs. Det tolkades felaktigt som cancer, och patienten beslöt i samråd med läkare att bröstet och lymfkörtlar i armhålan skulle opereras bort. Efter operationen konstaterades att det inte var någon cancer. Enligt patienten gick hon i fem månader med den felaktiga cancerdiagnosen, vilket ledde till oro och depression.

Ivo skriver i sitt beslut i det klagomålsärende som inkommit, att bröstoperationen var rimlig utifrån den information som fanns vid tillfället, men att operationen var omotiverat omfattande då 18 lymfkörtlar tagits bort.

”Vården av patienten har i detta avseende inte fullt ut levt upp till kravet på en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård” enligt Ivo, skriver Södermanlands Nyheter.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev