Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Patienter betalar själva när avtal dröjer

Publicerad: 5 juni 2013, 10:58

– Det mest bedrövliga är att man tappar bort patienterna på vägen, säger Yvonne Forsberg, koordinator på Uppsala Cancer Clinic, om att samarbetsavtalet med landstinget dröjer.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Samarbetsavtalet mellan Landstinget i Uppsala län och Uppsala Cancer Clinic dröjer. Under tiden betalar ­patienter hundratusentals kronor ur egen ficka för att
få behandling för sin bukhinnecancer.


Sedan Uppsala Cancer Clinic, UCC, slog upp dörrarna i augusti 2012 har frågan om att remittera patienter dit varit i luften. Kliniken – där i dag 40 personer arbetar – startades av kirurgen Haile Mahteme, som lämnade Akademiska sjukhuset i Uppsala efter konflikter med ledningen.

På sjukhuset stoppades den särskilda typ av operationer som hans team gjort sig känt för. UCC ansökte om ett vårdavtal och Landstinget i Uppsala län inledde en utredning om ett eventuellt samarbete med den privata cancer­kliniken. Eftersom det var första gången som landstinget ställdes inför att upphandla högspecialiserad vård anlitades en extern utredare.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har därefter slagit fast att en förutsättning för ett samarbete är att UCC bedriver sin verksamhet i lokaler på Akademiska sjukhusets område. Det baseras på den expertutredning som utfördes av kirurgen Anders Thulin som pekade på patientsäkerhetsrisker.

– Utredaren ansåg att den här typen av operationer innebär sådana risker att man måste ha tillgång till universitetssjukhusets intensivvårdskapacitet om det värsta skulle hända. Detta har varit vägledande för hälso-och sjukvårdsstyrelsens beslut, säger Annika Brehmer, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt henne är UCC och Akademiska överens om att ett samarbete kan komma till stånd och parterna avvaktar nu ett möte den 14 juni.

Landstingets arbete följs med intresse i hela landstingssektorn. Tecknar Landstinget i Uppsala län ett avtal med UCC om priser, leveranstid och andra villkor kan resten av landstingen hänga på det.

Trots att det inte finns några avtal ännu remitteras patienter till UCC från andra landsting. De gör upphandlingar av medicinska skäl, då det i dag är få kirurgiska kliniker i landet som opererar buk­hinnecancer.

Nyligen opererades den 109:e patienten, enligt vd:n Susanne Svahn. Landstingen har betalat­ behandlingen för drygt 90 av dessa personer. En handfull hade en privat sjukvårdsförsäkring och tio personer  i Stockholm och Uppsala har betalat ur egen ficka.
En operation av bukhinnecancer kostar mellan 300 000 och 700 000 kronor.

Sedan oktober 2012 har Akademiska återupptagit operationsmetoden och uppger nu en väntetid på 2-4 veckor. Men UCC och deras kunder lyfter fram kvalitetsfrågan: Haile Mahteme har deltagit vid 800 operationer av den här typen.

Susanne Svahn beklagar att frågan om samarbetet med Landstinget i Uppsala län ännu inte är löst. Särskilt frågande är hon inför kravet på att UCC måste flytta till Akademiska sjukhuset där det, enligt henne, ständigt är brist på lokaler.

– Jag förstår inte varför Akademiska sätter sig på tvären, det känns som om det har gått prestige i frågan. Ett samarbete skulle gynna alla, säger hon.
Sjuksköterskan Yvonne Forsberg, koordinator och patientansvarig vid UCC:

– Det mest bedrövliga är att man tappar bort patienterna på vägen. Det är frustrerande eftersom vi vet att om de kommer hit så får de den bästa vården, säger hon och fortsätter:

– Alla kan heller inte punga ut de summor det kostar ur egen ficka och att behöva välja mellan att överleva själv och kanske hjälpa sina barn ekonomiskt är ett omänskligt beslut att behöva fatta. Det gör mig så upprörd att vården inte är jämlik!

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev