Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Patienter i läkemedelstester har ofta orealistiska förväntningar

Publicerad: 17 augusti 2015, 14:36

Cancerpatienter deltar ibland i fas 1-studier på läkemedel i tron att de ska botas. Tove Godskesens avhandling pekar på ett etiskt dilemma.


Samtidigt som läkemedelsforskningen är i stort behov av patienter till fas 1-studier, är det viktigt att dessa patienter förstår vad studierna innebär. Men så är det inte alltid. Sjuksköterskan Tove Godskesen har i sin avhandling bland annat intervjuat 14 cancerpatienter i Sverige som deltagit i fas 1-studier.

– Det här är ju säkerhetsstudier man gör för att kontrollera läkemedlet när det gäller exempelvis biverkningar. Men en del patienter går med i studien i tron att det kan vara en mirakelkur, en bot, säger Tove Godskesen vid Uppsala universitet till Dagens Medicin.

För läkare och sjuksköterskor som ger information till patienterna gäller det att vara uppmärksamma på att många tar in uppgifterna selektivt eller inte förstår allt. Läkemedlet ges ofta till exempel i så låga doser att de inte ger den effekt de är tänkta att ge vid behandling.

– Då får man vara väldigt noggrann med den skriftliga informationen. Ofta skriver man saker som: ”Vi vet inte om du kommer att ha nytta av det här läkemedlet”.  Då tror kanske patienten att det ändå finns en god chans. Då är det bättre att skriva: ”Du kommer inte att ha nytta av det här läkemedlet”, säger Tove Godskesen.

En annan studie i avhandlingen är gjord på 88 svarande om deltagit i fas 3-studier. De deltog i en enkät. Majoriteten av dessa patienter upplever att informationen de får är god. Men 20 procent har inte förstått den information som de fått och en tredjedel av patienterna trodde att prövningar av cancerläkemedel inte startade om det fanns svåra biverkningar.

– Då är det risk att patienter far illa.

Vid en jämförelse mellan de två grupperna kunde Tove Godskesen se att fas 1-deltagarna hade lättare att gå med i studien för egen vinning, medan fas 3-deltagarna oftare gjorde det både för egen vinning och för att bidra till forskningen och göra något för andra.

– I den här gruppen gäller det att vara observant på att patienten inte är med för att någon annan vill det. Det är trots allt tuffa behandlingar.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev