Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Patienter med fetma verkade ha störst nytta av skräddarsydd cytostatika

Publicerad: 7 juni 2018, 09:43

Onkologen Alexios Matikas presenterade uppföljningen av Panther-studien i lördags på Asco-kongressen.

Foto: Lotta Fredholm

När forskare återanalyserade data från stor brötscancerstudie tycktes patienter med fetma vara de som mest tjänade på upptrappad dosering av cytostatika sett till återfallsrisken.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

I Panther-studien, en randomiserad fas 3-studie, fick forskare en indikation att patienter med tidig bröstcancer av hög risk tjänade på att få cytostatika med upptrappad dosering efter vad patienterna tål, snarare än klassisk dosering baserat på kroppsyta.

Studien, som är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Tyskland och Österrike, levererade sina huvudresultat på Asco-kongressen 2016 och publicerades senare också i tidskriften Jama.

I en uppföljning har forskarna nu tagit ett ytterligare steg, vilket Alexios Matikas, onkolog och forskare vid institutionen för onkologi och patologi vid Karolinska institutet, presenterade i lördags.

– Överviktiga patienter har sämre prognos än normalviktiga och misstanken var att doseringen av cytostatika ligger bakom, säger han.

Var fjärde deltagare i Panther-studien hade ett BMI lika med eller större än 30. Den nu presenterade sekundäranalysen inkluderade samtliga 2 017 patienter i studien. Hos patienter med fetma gav upptrappad dosering runt 50 procent lägre risk för återfall jämfört med standarddoseringen, medan biverkningsprofilen var lika mellan överviktiga och normalviktiga patienter. Dock var resultaten inte formellt statistiskt säkerställda.

– Resultaten tyder på att upptrappad dosering är att föredra vid övervikt, men de behöver bekräftas i en ny studie. Men det har varit stort intresse vid postern för dessa data och för skräddarsydd behandling generellt, säger Alexios Matikas.

Läs mer i abstract:

Alexios Matikas med flera. Dose tailoring of breast cancer adjuvant chemotherapy aiming at avoiding both over and undertreatment: Results from the prospective PANTHER study.  J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr 538) 

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BröstcancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev