torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Patienter överskattade chans att bli frisk

Publicerad: 24 oktober 2012, 21:30

Foto: Photos.com

De flesta patienterna med spridd tarm- eller lungcancer hade inte förstått att cellgifterna de fick inte syftade till att bota sjukdomen, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Cellgiftsbehandling vid lungcancer och kolorektal cancer som spritt sig kan förlänga livet med några veckor eller månader – men inte bota sjukdomen.

Nu har amerikanska forskare undersökt om patienterna som får behandlingen förväntar sig att den ska göra dem friska.

Deras studie omfattar totalt 1 193 patienter med metastaserad lungcancer eller kolorektal cancer och som levde fyra månader att de diagnosticerats. Deltagarna intervjuades per telefon, och i fall de var för dåliga eller hade avlidit intervjuades en närstående.

Resultaten visar att 81 procent av patienterna med kolorektal cancer inte hade förstått att cellgifterna inte kunde bota sjukdomen. Motsvarande siffra bland lungcancerpatienterna var 69 procent.

Det gör att man kan ifrågasätta om patienterna fått tillräcklig information för att ge sitt medgivande till behandlingen, anser forskarna som gjort studien och som är knutna till bland annat Harvard Medical School i Boston, USA.

Överraskande nog var det främst patienter som uppgett att de tyckte att kommunikationen med läkarna varit bra som hade orealistiska förväntningar.

Det kan tolkas som att läkare som ger positiv bild av behandlingseffekterna upplevs som bättre på att kommunicera, enligt forskarna.

Mot bakgrund av att patienternas upplevelse mäts allt mer inom sjukvården, framhåller forskarna att läkare som framför negativa besked tydligare också kan riskera att få sämre omdömen.

Därför efterlyser de riktade utbildningsinsatser för att lära läkare att ge uppriktiga och tydliga besked utan att förlora patienternas förtroende.

Läs abstract till studien:

Jane C. Weeks med flera. Patient’s expectations about effects of chemotherapy for acvanced cancer. New England Journal of Medicine. 2012; 367: 1616-25. DOI: 10.1056/NEJMoa1204410

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev