tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Patienter ska fimpa cigaretten genom videomöten

Publicerad: 22 januari 2019, 15:13

Foto: Thinkstock/Photos.com

Region Örebro län är först ut i landet med digitala vårdmöten vid tobaksavvänjning. Ökad tillgänglighet samt tids- och pengamässiga lättnader är uppsidorna, menar överläkare.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroLungcancerLunds universitetRegion Örebro LänDigital vård

– Vad vi vet, är det ingen som har använt digitala möten för tobaksavvänjning tidigare. Det finns i alla fall inget publicerat om detta. Vi ser många användningsområden, till exempel som stöd vid rök- och alkoholfri operation, säger Matz Larsson, överläkare vid tobakspreventiva enheten på Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

Det är från enheten som den nya idén med digital teknik ska testas. Tanken är att patienter efter ett inledande besök på sjukhuset ska genomgå behandling hemifrån med uppgifter som ska hjälpa dem att bli av med beroendet. Det kommer också finnas möjlighet att träffa läkare via videolänk och eventuellt få läkemedel mot beroende utskrivna.

Förutom de uppenbara vinsterna för sjukvården så är förhoppningen att patienter som är rörelseförhindrade eller som har svårt att ta sig till sjukhuset ska gynnas av upplägget.

– Tobaksrökning har hög prevalens i många av länets kommuner som ligger långt från Örebro. Digitala vårdmöten ökar tillgängligheten och sparar tid och pengar för dem som bor långt från sjukhuset. Det ger en mer jämlik vård, säger Matz Larsson.

Det nya arbetssättet för att vänja av rökare har gjorts möjlig med hjälp av externa medel från yrkesföreningen Läkare mot tobak och Lunds universitet.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev