söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Penna kan förenkla cancerdiagnostik

Publicerad: 8 september 2017, 05:00

Forskare har utvecklat ett instrument i form av en penna som kan bedöma cancervävnad på tio sekunder.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerTarmcancerHjärntumörLungcancer

PH

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Det nya instrumentet har utvecklats för att redan under pågående operation snabbt kunna ta reda på om all cancervävnad är borttagen. Syftet är att minska risken att antingen ta bort frisk vävnad i onödan, eller missa delar av tumörvävnaden.

Jan Zedenius, kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset och biträdande vetenskaplig sekreterare vid Cancerfonden, tycker att tekniken är intressant.
- Idén är fiffig och tekniken verkar lovande. I de fall där tumören är diffust växande och det är svårt att avgöra om allt är borta skulle det kunna vara relevant, om det visar sig vara kostnadseffektivt, säger han.

Masspec pen, som instrumentet heter, har utvecklats vid The University of Texas i Austin, USA och går ut på att det pennliknande instrumentet placeras på det ställe där provet ska tas. Med hjälp av en liten droppe vatten fångas molekyler från vävnaden in och via en gas förs provet i en slang direkt in i en tillhörande masspektrometer, där analysen sker. Själva provtagningen tar cirka tre sekunder och skadar inte vävnaden eftersom det behövs så lite material.

I dag tar man i svårbedömda fall en bit av vävnaden under operation och skickar till patolog som fryser ner det för att kunna skiva och analysera. Något som tar mellan 20 och 60 minuter innan kirurgen har svaret.
- Jag kan tänka mig att detta skulle kunna vara till stor nytta i vissa typer av lung-  och bröst- och tarmcancrar och framför allt vid hjärntumörer när det är oerhört viktigt att man inte tar bort för mycket vävnad, säger Jan Zedenius.

Hittills har metoden inte testats på människa i skarpt läge under operation utan på prover från mänsklig cancervävnad från bröst, äggstockar, lungor och sköldkörtel. Resultaten av analysen av 253 prover, som publicerats i Science Translational Medicine, visade att tekniken kan identifiera cancervävnad med 96 procents säkerhet vilket enligt artikelförfattarna motsvarar dagens metoder.

Forskarna bakom studien planerar att börja testa Masspec pen på patienter vid operation under 2018.

Läs abstract till studien:

Jialing Zhang med flera Nondestructive tissue analysis for ex vivo and in vivo cancer diagnosis using a handheld mass spectrometry system. Science Translational Medicine, publicerad oneline 6 september 2017. Doi: 10.1126/scitranslmed.aan3968

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev