onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Platta tumörer i tarmen vanligare än man trott

Publicerad: 6 mars 2008, 11:55

Platta eller nedsänkta tumörer i tjock- och ändtarm är vanligare än man tidigare känt till, enligt en ny amerikansk studie. De är dessutom oftare elakartade än polypformade tumörer, och samtidigt svårare att upptäcka med koloskopi.


Tumörer i tjock- och ändtarm har ofta formen av polyper, utskott. Förebyggande åtgärder är därför vanligen inriktade på att upptäcka och avlägsna sådana polypoida tumörer. Men det finns också tjock- och ändtarmstumörer som bara är lätt upphöjda, platta eller nedsänkta. Kunskaperna om den här typen av tumörer är begränsade, och de har ansetts förekomma främst i Japan, enligt en forskargrupp från Veteran Affairs Palo Alto Health Care System i Kalifornien, USA.

De har därför gjort en studie med 1 819 äldre amerikanska patienter som genomgick koloskopi mellan juli 2003 och juni 2004. Forskarna använde en särskild japansk färgningsteknik som gjorde att de icke-polypoida tumörerna framträdde.

Studiedeltagarna var dels personer utan symtom som motsvarar den allmänna populationen, dels personer som övervakades med screening eftersom de tidigare haft tarmtumörer eller för att cancerformen förekom i familjen. Dessutom ingick en grupp med symtom på tumörer, till exempel blod i avföringen.

Bland alla deltagare var förekomsten av icke-polypoida tumörer 9 procent. Högst var förekomsten bland dem i övervakningsgruppen, 15 procent.

Bara en liten del av dessa var elakartade cancrar, carcinom, den totala förekomsten av invasiva eller in situ carcinom var 0,8 procent. Det var dock vanligare att de icke-polypoida tumörerna var elakartade än att de polypoida var det. Högst var risken för att den nedsänkta formen var elakartad.

Forskarnas slutsats är att den här typen av platta tumörer är relativt vanlig. Eftersom platta eller nedsänkta tumörer är svårare att upptäcka med vanlig koloskopi kan de vara en viktig orsak till att tumörer missas även hos patienter som övervakas med koloskopi.                  Jama 2008; 299(9): 1027–1035

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev