Cancer
Positiva fas 3-data för PD1-hämmare vid blåscancer
Publicerad: 13 mars 2017, 11:53
Patienter med framskriden cancer i urinblåsan fick i snitt tre månaders längre överlevnad om de behandlades med immunterapiläkemedlet pembrolizumab, jämfört med cytostatika.
Det visar de första resultaten där ett läkemedel av typen PD1-immuncheckpointhämmare studerarats i en fas 3-studie vid den aktuella indikationen.
Samtliga 542 deltagarna i studien hade tidigare fått behandling med platinabaserad cytostatika men fått se sin sjukdom förvärras. De lottades till antingen pembrolizumab (Keytruda) eller till ytterligare cytostatikabehandling som deras läkare fick bestämma.
Bland dem som fått immunterapin var medianöverlevnaden 10,3 månader, jämfört med 7,4 månader i kontrollgruppen. Överlevnadsvinsten verkade vara oberoende av vilken nivå av tumörmarkören PD-L1. Biverkningarna var också mildare, jämfört med kontrollgruppen.
Resultaten publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine och enligt en ledarkommentar i tidskriften kommer de att förändra klinisk praxis vid urinblåsecancer.
En fördel med de nyare immunterapiläkemedlen, som ökar immunförsvarets förmåga att angripa cancertumörer, är att vissa patienter som svarar på behandlingen kan få en mycket förlängd överlevnad. I den aktuella studien såg forskarna betydligt längre behandlingssvar hos dem som svarade på pembrolizumab, jämfört med dem som svarade på cytostatika. Men uppföljningen är än så länge för kort för att säga hur många som eventuellt blir sådana långtidsöverlevare.
Dagens Medicin har tidigare rapporterat om lovande resultat för andra PD1-hämmare vid urinblåsecancer men då gällande kliniska prövningar i tidigare fas, se länkar nedan.
Den aktuella studien har finansierats av företaget MSD som står bakom pembrolizumab.
Läs abstract till studien: