Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Premiär för car T-cellsläkemedel mot lymfom

Publicerad: 21 januari 2020, 10:01

Skånes universitetssjukhus i Lund blev först att använda ett kommersiellt car T-cellsläkemedel mot lymfom. Till höger är en illustration av hur car T-celler angriper en tumörcell.

Foto: Emil Langvad, Gilead

Ett av de nya läkemedlen för car T-cellsterapi har för första gången i Sverige använts i behandlingen av lymfom. En patient vid Skånes universitetssjukhus i Lund fick i förra veckan en infusion med sina egna modifierade immunceller som förhoppningsvis ska bota hens sjukdom.

Ämnen i artikeln:

LymfomImmunterapiSkånes universitetssjukhusGilead

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Detta är mycket spännande. En ny era börjar nu, där vi använder specialdesignade cellterapier mot tumörer. Det är fantastiskt för oss att ha tillgång till detta verktyg som ger nya möjligheter för patienter där tidigare behandlingsmöjligheter är uttömda, säger Mats Jerkeman, onkolog och överläkare.

Dagens Medicin har skrivit flera artiklar om car T-cellsterapi som är en av de nya omtalade metoderna där kroppens eget immunförsvar nyttjas för att bekämpa cancertumörer.

I dag finns två kommersiellt tillgängliga produkter, som förra året fick klartecken att användas i sjukvården av NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner. Behandlingsprincipen är aktuell för svårt sjuka patienter med akut lymfatiskt leukemi och med vissa former av aggressiva lymfom.

I oktober blev Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge först ut att använda car T-cellsläkemedlet Kymriah i behandlingen av ett barn med leukemi. Och i förra veckan blev alltså Lund först ut att behandla en patient med lymfom, denna gång med läkemedlet Yescarta.

Det handlar om en patient i 50-årsåldern med diffust storcelligt B-cellslymfom, där tumören inte svarat på konventionella behandlingar. Om några veckor får läkarna reda på om tumören svarat på behandlingen.

Mats Jerkeman tror att tio till tolv lymfompatienter årligen ska kunna få behandling med car T-cellsläkemedel i Lund.

– Förhoppningsvis kan fler cancerformer bli aktuella i framtiden, säger han.

Car T-celler har tidigare använts i behandlingen av lymfom i Sverige, men då har det handlat om experimentella läkemedel i kliniska studier.

T-celler modifieras genetiskt

Vid car T-cellsbehandling tas först immunceller från den specifika patienten. Cellerna modifieras genetiskt med en så kallad chimär antigensreceptor, car, för att de ska döda tumörcellerna. Därefter odlas de upp och återförs till patienten via dropp ungefär fyra veckor senare. Tillverkningen av de modifierade cellerna görs i produktionsanläggningar på kontinenten. För Kymriah finns en sådan anläggning i Fraunhofer i Tyskland och för Yescarta kommer tillverkning till en början ske i El Segundo i Kalifornien, USA.

Car T-cellsläkemedel räknas som så kallade läkemedel för avancerad terapi, ATMP.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev