Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Prisas för sitt möte med cancerpatienter

Publicerad: 14 maj 2008, 09:05

”En enastående förmåga att möta och samtala med patienterna, att se deras individuella problem och det de innerst inne oroar sig för”. Med de orden prisas Siv Andersson vid Centralsjukhuset i Karlstad som Årets cancersjuksköterska.


När Dagens Medicin når Siv Andersson på telefon har hon precis fått både diplom och blommor, samt ett rekreationspris på 5 000 kronor med ett färjebolag.

– Det är mycket roligt och festligt och känns fantastiskt, säger Siv Andersson, som är cancersjuksköterska.

– Jag tycker att mitt jobb är jätte­roligt, nu blir det ännu roligare. Uppmärksamheten lägger också fokus på hur viktig sjuksköterskan är i omvårdnadsarbetet.

Siv Andersson och en sjuksköterskekollega driver en mottagning på Centralsjukhuset i Karlstad för patienter med cancer i huvud- eller halsområdet. Med sina specialkunskaper inom nutrition är Siv Andersson viktig för patienternas välbefinnande och för hur framgångsrik vården av dem blir.

– Efter strålbehandling känns det som halsont, det är irriterat i halsen, patienten får blåsor i munnen och svårt att svälja.

Siv Andersson håller koll på patienternas vikt och tillåter bara 5 procents nedgång – senast då sätts aktiv nutritionsbehandling, som sondmatning, in.

– Risken är annars att patienter måste göra ett avbrott i strålbehandlingen för att de blir för svaga. Om vi ger dem stöd går det bättre, säger Siv Andersson.

Den prisade förmågan att kommunicera med patienterna tror hon är en kombination av erfarenhet och personlig fallenhet.

– Jag har lätt för att lyssna och är en sådan sjuksköterska som stannar länge. Jag är väldigt intresserad av människor och tycker att det är otroligt spännande att lära känna patienterna.

Priset Årets cancersjuksköterska delas ut av Riksföreningen för sjuksköterskor i cancervård, i samarbete med läkemedelsföretaget Roche.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev