Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Priskonkurrens satte hemligt avtal ur spel

Publicerad: 9 April 2015, 11:36

I förra veckan gav TLV klartecken till melanomläkemedlet Zelboraf. Det är första gången ett läkemedel som tidigare omfattats av ett hemligt prisavtal med landstingen nu ingår i förmånen.


– Det här är ett positivt exempel på att konkurrens gör att läkemedelsföretag sänker sina listpriser till rimliga nivåer. Förhoppningsvis får vi se flera liknande fall i framtiden, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV.

Zelboraf (vemurafenib) godkändes för behandling av så kallat braf-positivt metastaserat malignt melanom år 2011. Det fick dock aldrig subvention av TLV då myndigheten ansåg att priset var för högt för att läkemedlet skulle vara kostnadseffektivt.

I stället kom det att omfattas av ett prisavtal med landstingen där företaget Roche erbjöd en hemlig rabatt. Ett flertal sådana hemliga avtal för dyra cancerläkemedel har slutits men avtalen har fått kritik för att de inte möjliggör insyn i hur sjukvården använder sina resurser.

I fallet Zelboraf lanserades förra året det konkurrerande läkemedlet Tafinlar (dabrafenib) som tack vare ett lägre pris kom att omfattas av läkemedelsförmånen. Det i sin tur gjorde att Roches första avtal med NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting sattes ur spel, då sjukvården i stället rekommenderades att använda Tanfinlar vid nyinsättningar.

När Roche skickade in en ny ansökan om subvention till TLV valde företaget att lägga sig på en lägre prisnivå än tidigare, vilket bidrog till att ansökan godkändes denna gång.

Det finns fortfarande ett prisavtal med landstingen gällande användning av Zelboraf för patienter som stått på läkemedlet innan Tafinlar fick rekommendation som förstahandsmedel av NT-rådet. Men enligt Roche kommer detta avtal nu tappa sin praktiska betydelse när Zelboraf kan förskrivas på recept med förmån.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev