Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Privat screening får kritik

Publicerad: 20 augusti 2010, 08:53

Ett nytt företag som erbjuder screening mot cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom ifrågasätts av både Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting.


Nästa vecka startar företaget Vegatus verksamhet i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. För 5 000 kronor erbjuds patienterna en årlig hälsokontroll med blodprov, DNA-analys och eventuellt även MR-undersökning.

Syftet är att upptäcka tidiga tecken på cancer, diabetes eller hjärt-kärlsjukdom.

– Vi är medvetna om att det vi gör inte är vetenskapligt belagt. Vi garanterar ingenting, men tidig upptäckt ökar chansen för en lyckad behandling, säger styrelseordföranden och neurokirurgen Jörgen Boëthius till Dagens Nyheter.

Kristina Eklund, metod- och kvalitetsansvarig på Socialstyrelsens enhet för nationella riktlinjer, är skeptisk till Vegatus verksamhet.

– Det finns inte tillräckligt vetenskapligt stöd för en sådan här bred screening. Det riskerar att leda till onödig oro och onödiga fortsatta undersökningar, säger hon till Dagens Nyheter.

Henrik Almkvist, chefläkare för hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i Stockholms läns landsting, tycker också att den dyra undersökningen är onödig.

– Man kan själv hålla koll på blodtryck, hudförändringar, bröstens form och ge akt på andra plötsliga förändringar i kroppen, säger han till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev