Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Problem med sköldkörteln kan öka risk för levercancer

Publicerad: 8 maj 2009, 12:19

Långvarig underfunktion av sköldkörteln kan kopplas till ökad risk för levercellscancer hos kvinnor, enligt en ny studie.


Forskare vid MD Anderson Cancer Center i Houston, USA, har undersökt olika bakgrundsfaktorer hos 420 patienter med levercellscancer och jämfört dessa med 1 104 friska kontrollpersoner.

Forskarna ville bland annat undersöka kopplingen mellan underfunktion av sköldkörteln och senare risk att utveckla cancersjukdomen. Tidigare är det känt sådan underfunktion är kopplad till andra kroniska leversjukdomar som i sin tur kan öka risken för levercancer.

Sedan forskarna tagit hänsyn till andra bakgrundsfaktorer konstaterar de att underfunktion av sköldkörteln som pågått i mer än tio år var kopplat till en nästan tre gånger ökad risk att drabbas av levercellscancer.

Hos kvinnor som också var drabbade av diabetes eller som hade kronisk hepatitvirusinfektion var underfunktion i sköldkörteln kopplad till ännu högre risk för att drabbas av cancersjukdomen. Forskarna menar därför att screening för underfunktion i sköldkörteln kan minska risken att drabbas av levercellscancer i de aktuella riskgrupperna.

Resultaten publiceras i senaste utgåvan av tidskriften Hepatology.

Hepatology, 2009; 49: 1563–1570

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev