fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Proppbehandling gav också skydd mot tarmcancer

Publicerad: 22 oktober 2010, 08:55

Patienter som tog acetylsalicylsyra i lågdos som blodförtunnande behandling fick också lägre risk för att insjukna i och dö av kolorektal cancer, enligt en ny metaanalys.

Ämnen i artikeln:

TarmcancerLäkemedel

Acetylsalicylsyra, ASA, i lågdos är en sedan länge etablerad blodproppshämmande behandling. En ny studie visar nu att sådan medicinering av allt att döma också skyddar mot cancer i tjock- och ändtarm.

Det är forskare från Storbritannien, Sverige och Nederländerna som vägt samma långtidsdata för patienter som ingått i fem randomiserade studier där ASA undersökts som skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Deras slutsats är att ASA främst skyddade mot cancer i främre, proximala, delen av tjocktarmen. Men längre tids behandling innebar också en skydd mot cancer i ändtarmen.

Räknat på en 20-årig uppföljningsperiod innebar fem års behandling med ASA i dosen 75–300 mg en halvering av risken att dö i kolorektal cancer. Den absoluta riskminskningen för att dö i sjukdomen var 1,76 procentenheter.

Nyttan med ASA har ofta ifrågasatts, eftersom behandlingen också ökar risken för blödningar. Men enligt forskarna kan de nu aktuella resultaten göra att fördelarna med behandlingen på ett tydligare sätt överväger nackdelarna.

Artikeln publiceras i dag, fredag i tidskriften Lancet. I en kommentar i tidskriften skriver två franska experter att resultaten kan komma att innebära att ASA används i förebyggande syfte bland individer med förhållandevis hög risk för kolorektal cancer.

Samtidigt konstaterar de att de aktuella studierna framför allt gällde män med hög kardiovaskulär risk och att resultaten inte kan generaliseras till kvinnor och till individer med normal hjärtrisk.

Ansvarig för den nya metaanalysen är Peter Rothwell, professor vid John Radcliffe Hospital i Oxford, Storbritannien. Bakom studien står bland annat även Bo Norrving vid Lunds universitet och Carl-Erik Elwin vid Karolinska institutet.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online 22 oktober 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev