lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Prostatacancer har fått nationellt vårdprogram

Publicerad: 28 april 2014, 05:30

Nyss publicerades de nationella riktlinjerna för en rad cancerdiagnoser. I samma veva kom det första nationella vårdprogrammet för prostatacancer.


Den slutliga versionen av riktlinjerna för vård vid bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancer, skiljer sig något från de preliminära som kom för drygt ett år sedan.

– Flertalet rekommendationer har förändrats en del utifrån att det vetenskapliga underlaget har uppdaterats under året. Vi har också lyckats bättre att harmonisera rekommendationerna så att ingen diagnosgrupp blivit styvmoderligt behandlad, säger Anna Aldenhag, projektledare för riktlinjerna på Socialstyrelsen.

En av de nya rekommendationerna om aktiv monitorering, det vill säga strukturerad uppföljning, för patienter med prostatacancer med låg risk, har förändrats sedan den preliminära versionen. Lågriskgruppen med minst tio års förväntad överlevnad har delats upp i två grupper beroende på PSA-värden, i mycket lågrisk och övrig lågrisk. För båda grupperna är aktiv monitorering det primära behandlingsalternativet.

För att försöka åstadkomma en mer jämlik vård oavsett region och ålder, har prostatacancer äntligen fått ett nationellt vårdprogram, utarbetat av Regionala cancercentrum i samverkan. Fler män med högriskcancer ska opereras eller strålbehandlas medan män med låg risk inte ska behandlas men följas upp, är ett par behandlingsrekommendationer.

– Det känns jätteroligt att den kommer nu som ett kompletterande kunskapsunderlag till riktlinjerna, säger Anna Aldenhag.

Till hösten kommer även reviderade nationella vårdprogram för bröstcancer,  tjocktarms- och ändtarmscancer, också de i enlighet med de nya riktlinjerna, enligt Anna Aldenhag.

Relaterat material

Alla cancerpatienter ska ha kontaktsjuksköterskor

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev