Cancer
Prostatacancer: Nya data stödjer kirurgi framför ingen behandling
Publicerad: 3 oktober 2008, 08:12
Patienter som opereras för prostatacancer får mindre sänkning i livskvalitet jämfört med patienter där man avstått från behandling, enligt en ny svensk studie.
Tidig prostatacancer är sällan dödlig i ett kort tidsperspektiv. Därför är det inte självklart att alla patienter tjänar på botande behandling, vanligen kirurgi. Botande behandling medför biverkningar och fram tills att den skandinaviska studien SPCG-4 publicerades 2002 var det inte heller visat att en botande behandling leder till sänkt dödlighet i prostatacancer.
Nya data från SPCG-4, publicerade online i tidskriften European Urology, pekar nu på att patienter med tidig prostatacancer som lottats till kirurgi bibehåller sin livskvalitet i större utsträckning jämfört med patienter som lottats till att tills vidare avstå från behandling, så kallad ”watchful waiting”.
– En tidigare analys har visat att livskvaliteten i stort sett var den samma i bägge grupperna efter fyra års uppföljning. När vi nu tittar på livskvaliteten över tiden ser vi att de som inte opererats drabbas av mer symtom som impotens och inkontinens ju längre tiden går. Efter sex till åtta år bidrar detta till att deras självskattade livskvalitet signifikant skiljer sig jämfört med dem som opererats, säger Eva Johansson, överläkare vid urologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som är en av forskarna bakom den nya analysen.
Hon menar att resultaten stärker nyttan med kirurgi jämfört med att tills vidare avstå från behandling.
– Alla patienter ska inte opereras. Men i tveksamma patientfall är det klart att man inte blir mindre benägen att operera när man vet att patienterna mår bättre över tid, säger Eva Johansson.
Studien visade även att patienter som fått kirurgi inte mår lika dåligt när de får hormonbehandling på grund av metastaser jämfört med patienter som inte opererats.
– Detta är ett överraskande fynd, som kanske beror på att opererade patienter bättre har bearbetat sin sjukdom. De som avstått botande behandling är och känner sig kanske sämre omhändertagna än de som fått sådan behandling, säger Eva Johansson.
Ola Bratt, överläkare på urologiska kliniken i Lund, menar att de aktuella fynden är intressanta.
– Patientens livskvalitet är oerhört viktig i valet av behandling och bidrar ofta till att man avstår från kirurgi på grund av risk för biverkningar. Nu finns anledning att se mer positivt på kirurgi i detta val, säger han. European Urology, publicerad online