fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Provkort för tarmcancer blandades ihop

Publicerad: 31 oktober 2011, 07:44

Feltryckta provkort gör att avföringsprov inom screeningprogrammet för tarmcancer i Stockholm riskerar att blandas ihop.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Deltagarna i Stockholms läns landstings och Gotlands kommuns screeningprogram för tjock- och ändtarmscancer ska lämna tre avföringsprov på särskilda provkort. På korten är namn och personnummer tryckta.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att minst fyra personer har förväxlats med andra och fått fel provkort hemskickade. Misstagen begicks i början av oktober, då omkring 3 500 personer provtagningskit skickades ut.

– Det är väldigt beklagligt. Avtalet reglerar de kvalitetskrav vi ställer på det företag som hanterar utskicken. Det är oacceptabelt att förväxla namn och personnummer, säger Viveka Lundström, samordningssjuksköterska på Onkologiskt centrum vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter.

Misstaget med utskicken kan i värsta fall leda till att en cancersjuk person får vård för sent. Alla patienter uppmanas nu att kontrollera så att provkorten som har kommit hem är försedda med rätt namn och personnummer.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev