Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Psykiskt lidande långvarigt för många canceröverlevare

Publicerad: 31 juli 2009, 12:43

Mer än tio år efter att behandling upphört är risken för psykiskt lidande ökad för personer som tidigare drabbats av cancer, visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Amerikanska forskare har analyserat uppgifter om mental hälsa för drygt 4 600 personer som överlevt cancer och drygt 122 200 personer som aldrig haft cancer. Uppgifterna är hämtade från organisationen National Health Interview Survey som samlar in data om amerikanska medborgares hälsa.

Personerna som hade haft cancer mådde vid i snitt tolv år efter diagnos signifikant sämre än övriga personer som ingick i studieunderlaget. Enligt det mått för mental hälsa som användes i undersökningen hade 5,6 procent av de tidigare cancerpatienterna mått mycket dåligt den senaste månaden när de intervjuades av National Health Interview Survey. Motsvarande andel i den andra gruppen var 3,0 procent.

Studien pekar också på att vissa sociala och kliniska faktorer ytterligare ökar riskerna för allvarlig nedstämdhet bland tidigare cancerpatienter. Ogifta, lågutbildade, personer med ytterligare sjukdomar och de som fått diagnos i unga år löpte särskilt hög risk.

Undersökningen är publicerad i senaste numret av Archives of Internal Medicine.

Resultaten kan användas för att identifiera personer som löper ökad risk att drabbas av nedstämdhet långt efter en cancerdiagnos och att sjukdomen har behandlats.

Läs abstract:

Archives of Internal Medicine 2009;169:1274-1281

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev