Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Råg är rätt diet för prostatan

Publicerad: 8 juni 2006, 11:33

Sex till åtta skivor bröd om dagen kan kanske innebära förbättrade PSA-värden för patienter med prostatacancer. Förutsatt att det är ordenligt med rågkli i brödskivorna.


Det är läkare i Örebro och Umeå som i en mindre interventionsstudie vill ta reda på om rågkli kan ha någon effekt på utveckling och tillväxt av prostatacancer.

Det hela började med att Swen-Olof Andersson, överläkare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, hade en patient som fått diagnosen prostatacancer. Patienten ville veta om det fanns något han själv kunde göra för att förhindra att cancern utvecklades så snabbt.

Swen-Olof Andersson berättade att det finns forskning som tyder på att så kallade fytoöstrogener, som finns i bland annat rågkli och sojabönor, kan ha effekt på utvecklingen och tillväxten av prostatacancer. Bland annat har man sett att denna sjukdom är betydligt ovanligare i Asien, där man normalt äter mat som innehåller mycket fytoöstrogener, än i till exempel USA.

Patienten tog sin läkare på orden.

- Han började köra en mycket strikt diet med mycket rågkli, berättar Swen-Olof Andersson.

Och det hade effekt. Värdena för PSA, prostataspecifikt antigen som används för att diagnostisera prostatacancer, sjönk. När patienten sedan började äta sin vanliga kost, ökade värdena, men sjönk sedan igen när han återupptog sin rågklidiet.

Till slut planade PSA-värdena ut, men patientens historia hade fått Swen-Olof Andersson intresserad och blev utgångspunkten för den studie som nu pågår vid Universitetssjukhuset Örebro.   Dessutom finns det andra data som tyder på att kosthållet har betydelse för uppkomsten av cancer. En studie på möss som gjorts vid Umeå universitet visar till exempel att rågkli hämmar tillväxt av prostatatumörer, men att den effekten motverkades om mössen samtidigt fick äta fett.

Den studie som Swen-Olof Andersson leder är liten, bara cirka 20 patienter ingår. Deltagarna har en konstaterad men obehandlad prostatacancer. Innan försöket inleds, får alla deltagarna föra kostdagbok under fyra dagar för att visa vilken mat de vanligen äter. Dessutom tas ett urinprov. Därefter får hälften av deltagarna äta en rågklidiet. Varje dag, utöver annan mat, äter de flera skivor hårt bröd med rågkli, flera skivor mjukt bröd med rågkli och dessutom antingen rågkligröt eller -välling. Till brödet får de margarin med omega-3-fettsyror.

Deltagarna i den andra gruppen får en placebodiet, där rågkli ersatts med vetekli.

Efter sex veckor är det dags för en 14 dagar lång återställningsperiod med normalkost. Därefter börjar en ny dietperiod, men nu byter grupperna så att de som åt rågkli tidigare får placebodieten och de andra får rågkli.

Varje period avslutas med blod- och urinprov, där det går att se om PSA-värdet och andra markörer för prostatacancer har ökat.

Under dietperioderna kontaktar en dietist deltagarna för att få dem att fortsätta med den lite enahanda och hårdtuggade kosten.

- Vi har försökt peppa dem. Men det har inte varit svårt att hitta patienter som vill ställa upp. Snarare är det svårt att hitta dem med obehandlad prostatacancer, säger Swen-Olof Andersson.

Han räknar med att studien ska börja analyseras under hösten. Resultatet avgör nästa steg.

- Jag tror att fullkornsprodukter kan vara bra för mycket. Och det är möjligt att de i någon positiv riktning kan påverka tumörsjukdomar, säger Swen-Olof Andersson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev