Cancer
Regeringen ger stöd till PSA-testning
Publicerad: 12 juli 2018, 09:52
Beatrice Melin, ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Foto: Thinkstock
Nu avsätter regeringen ytterligare 8,4 miljoner kronor för utvecklingen av en jämlik och strukturerad prostatacancertestning i hela landet, som en grund för framtida allmän screening.
Ämnen i artikeln:
ProstatacancerPengarna går till Regionalt cancercentrum för samverkan, RCC, som i februari fick en halv miljon kronor för att som en start kunna genomföra ett par workshops i ämnet.
De nya 8,4 miljoner kronorna är avsedda för att varje landsting ska kunna tillsätta en person som tittar på hur en ordnad PSA-testning för tidig upptäckt av prostatacancer kan gå till utifrån det egna landstingets förutsättningar, och ta fram en handlingsplan, förklarar Beatrice Melin, ordförande för RCC i samverkan, som ansökt om tillskottet.
– Det nuvarande bidraget är för att ge landstingen möjlighet att erbjuda män strukturerade PSA-tester och information om för- och nackdelar så de själva kan ta ställning. Det handlar inte om en regelrätt screening, för att införa det krävs bättre mätmetoder, säger hon.
Efter sommaren kommer landstingen att få en intresseförfrågan från RCC om de vill vara med och dela på pengarna.
– Och det hoppas vi att de vill. En del landsting är ju redan på gång, som Skåne till exempel, säger Beatrice Melin.
Utmaningen med att samordna landstingen i arbetet, är att förhållandena skiljer sig så mycket åt dem emellan.
– Men jag brukar jämföra det med orientering, målet är detsamma för alla men man kan välja olika vägar dit, säger hon.
Med det nya tillskottet visar regeringen sitt stöd för strukturerade PSA-testningar.
– Vi vill se en mer jämlik prostatacancervård. Denna satsning handlar om en bättre organisation och information kring PSA-testning. Jag hoppas att satsningen ger erfarenheter som lägger en bra grund för ett framtida screeningprogram för prostatacancer, som kan införas så fort metoderna är tillräckligt bra, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar från regeringskansliet.
När kan en ordnad PSA-testning vara införd i hela landet, Beatrice Melin?
– Det är svårt att säga, processen tar ofta längre tid än man tänker och man kan behöva göra pilottester först. Det finns i alla fall bättre förutsättningar än någonsin att få igång det, säger hon.
Senast i februari sa Socialstyrelsen återigen nej till ett nationellt program för PSA-screening, ett av förespråkarna hårt kritiserat beslut, som Dagens Medicin har skrivit om vid flera tillfällen. Socialstyrelsen ansåg bland annat att riskerna för att screeningen skulle göra skada i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar och att nackdelarna övervägde fördelarna.
Relaterat material
Män i Skåne erbjuds prostataprov
Nationell modell för PSA-testning på gång
Socialstyrelsen: Det svåraste beslutet vi tagit
SUSANNA PAGELS