Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Rehabilitering i fokus i ny cancerstrategi

Publicerad: 21 maj 2018, 06:02

Socialminister Annika Strandhäll (S).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen presenterar en ny strategi för hur cancervården ska moderniseras fram till 2025.


Regeringen väljer nu att uppdatera strategin och målbilden för hur dagens och framtidens cancervård ska bedrivas, som varit gällande sedan 2009. Framför allt vill man göra vården mer tillgänglig för alla i samhället och minska kötiderna för behandling.

Särkilt tre förbättringsområden lyfts fram — patienten ska ges större delaktighet under hela vårdförloppet, förbättra stödet under rehabilitering, samt att den digitala teknikens möjligheter ska användas mer.

"Prognoser visar en kraftig ökning av antalet cancerpatienter i framtiden, därför måste vi få ett starkare långsiktigt arbete med cancervården. Med den långsiktiga inriktningen tar vi ett nationellt helhetsgrepp om cancervården", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Strategins inriktning som sträcker sig fram till 2025 välkomnas av Ulrica Sundholm, chef för vård och stöd på Cancerfonden, som betonar att det viktiga nu är att förverkliga målen som sätts upp:

– De har lyft viktiga områden och man går igenom allt ifrån cancerprevention, till kortare väntetider och bättre uppföljning. Det viktiga nu är att konkretisera målen, så man lyckas att säkra en god och jämlik vård för patienterna vilket är det centrala, säger Ulrica Sundholm.

Men Moderaterna är inte imponerade. De har velat få till samtal med regeringen under hela mandatperiden om att uppdatera cancerstrategin, men fått nej.

– Nu, kort före valet, kommer de med det här. Det är väldigt, väldigt sent och otillräckligt för att kallas en nationell cancerstrategi, säger Camilla Waltersson Grönvall, sjukvårdspolitiskt talesperson.

Hon pekar också på att Socialdemokraterna i valrörelsen 2014 lovade att korta kötiden till fyra veckor för cancerpatienter, något som inte infriats än.

– Så de borde kanske börja med det, säger hon.

Relaterat material

”Sverige halkar efter med viktig cancervård”

”Förkorta väntetiderna till cancerbehandling”

ALEXANDER JACOBSSON/TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev