Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Riktlinjer för lungcancervård prioriterar diagnostik

Publicerad: 17 juni 2010, 08:47

Vården för lungcancerpatienter ser olika ut i olika delar av landet. Syftet med Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer är att utjämna skillnaderna.


Lungcancer har dålig prognos. Enligt Socialstyrelsen är det, av de 3 500 som insjuknar varje år i lungcancer, 15 procent av kvinnorna och 12 procent av männen som lever fem år efter att de insjuknat. Detta att jämföra med 87 procent hos bröstcancerpatienter.

Möjligheterna till att bota lungcancer ökar om den upptäcks tidigt och behandling sätts in innan cancern spridit sig.

Därför är diagnostiken viktig och det är också den Socialstyrelsen prioriterar i sina nya nationella riktlinjer.

Som exempel nämns PET-DT, som är en diagnostisk metod för att undersöka lungan genom att avbilda den.

– Ett rimligt antagande är att behovet av PET-DT för lungcancer i utredningsfasen är minst tre gånger så stort som det sjukvården erbjuder i dag, säger Sverre Sörenson, som är docent och överläkare och den som lett granskningen av det vetenskapliga underlaget i riktlinjerna, enligt Socialstyrelsens pressmeddelande.

En annan viktig del av vården av lungcancerpatienter, som också skiljer sig åt mellan olika regioner, är den multidisciplinära konferensen.

Den innebär att läkare med olika medicinsk kompetens gör en gemensam bedömning av patientens tillstånd och att behandlingen sedan skräddarsys efter patientens behov.

Behandlingen är, enligt Socialstyrelsen, särskilt effektiv när flera typer av behandlingar behöver kombineras.

De nya nationella riktlinjerna är än så länge preliminära. Riktlinjerna ska nu diskuteras på flera regionala sjukvårdseminarier där beslutsfattare kommer att göra konsekvensanalyser av rekommendationerna.

De slutgiltiga riktlinjerna presenteras i början av 2011.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev