Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Rökning orsakar hundratals mutationer varje år

Publicerad: 7 november 2016, 10:52

Forskarna skriver att kopplingen mellan cancer och rökning är mer komplex än de tidigare trott.

Foto: Thinkstock

Att röka ett paket cigaretter om dagen i ett år ger i snitt 150 extra mutationer i varje lungcell, enligt en ny studie i tidskriften Science.


Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Det är ett internationellt forskarlag som har kartlagt hur många mutationer i de olika organen som orsakas av rökning. Att tobak ökar risken för flera cancerformer är välkänt, men det finns många frågetecken gällande bakomliggande mekanismer.

I den nya studien har forskarna analyserat dna från tumörer hos 1 062 icke-rökare och 2 490 rökare. Studien inbegrep 17 olika cancerformer, exempelvis lungcancer och cancer i munhålan.

De nya resultaten pekar på att rökning orsakar ett stort antal permanenta mutationer i kroppens olika celler. Varje mutation utgör i sig en potentiell startpunkt för en kaskad av genetiska skador som skulle kunna utvecklas till cancer.

Forskarna fann att antalet mutationer var allra högst i lungorna, alltså 150 stycken. Men att röka ett cigarettpaket om dagen under ett års tid låg även bakom 97 extra mutationer i snitt i varje cell i struphuvudet samt 23 extra mutationer i varje enskild cell i munhålan. Även urinblåsans celler drabbades av 18 extra mutationer i genomsnitt.

Enligt forskarna kan rökning skada cellernas dna på flera sätt. En möjlig teori är att tobaksröken påverkar cellens inbyggda klocka vilket gör att antalet mutationer ackumulerar i en allt snabbare takt hos rökare, jämfört med icke-rökare.

Forskarna skriver att kopplingen mellan cancer och rökning är mer komplex än de tidigare trott. De föreslår också att man bör utföra liknande analyser på ytterligare cancerformer i framtiden.

Läs mer i abstract:

Ludmil B Alexandrov med flera. Mutational signatures associated with tobacco smoking in human cancer. Science, publicerad online den 4 november 2016. Doi: 10.1126/science.aag0299

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev