Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Rosa bandet-pengar går inte till bröstcancerforskning

Publicerad: 3 november 2008, 14:25

Rosa bandet-pengar går inte till bröstcancerforskning

Bara en tredjedel av pengarna som samlats in till kampanjen Rosa bandet går till bröstcancerforskning. Det visar en färsk granskning. Ny version 15:22


Cancerfondens kampanj Rosa bandet är till för att öka medvetenheten om bröstcancer och samla in pengar till fortsatt forskning. Fram till och med 2007 har 170 miljoner kronor skänkts till kampanjen. Till det kommer omkring 50 miljoner kronor från årets insamling, enligt Cancerfondens egna uppgifter.

Enligt en granskning gjord av Svenska Dagbladet har bara en tredjedel av pengarna som samlats in till och med 2007 gått till ren bröstcancerforskning. Cancerfonden bemöter avslöjandet med att stora summor satsats på grundforskning om cancer och informations- och kunskapsspridning. Totalt betyder det att 74 procent av pengarna går till ändamålet för kampanjen, enligt organisationens sätt att räkna.

– Kunskaps- och informationshöjande insatser är en väldigt viktig del av kampanjen. Det har vi varit tydliga med. Pengarna till grundforskning kommer alla cancerformer till del, även bröstcancer, säger Maria Prigorowsky, ansvarig för samhällskontakter på Cancerfonden.

Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, har en annan bild av kampanjen.

– Det är klart missvisande att antyda att allt går till bröstcancerforskning när det bara handlar om en tredjedel av pengarna, säger ordföranden Ingrid Kössler till Svenska Dagbladet.

Granskningen visar också att mer än en fjärdedel av de insamlande pengarna från åren 2003 till 2007 gick till insamlings- och administrationskostnader. Det innebär att Rosa bandet riskerar att förlora sitt så kallade 90-konto, som ska fungera som en försäkran om att insamlingen sköts på ett ansvarsfullt sätt.

– Jag har utgått från att revisorerna haft kontroll över detta. Nu måste vi låta en ny revisionsbyrå granska verksamheten, säger Eva Birath, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll, till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev