Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Säkrare diagnostik av fläckar i gråzonen

Publicerad: 8 juli 2014, 09:19

Med en ny metod går det att avgöra med 97-procentig säkerhet om hudfläckar är farliga eller inte.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänKarlskoga lasarett

Metoden prövas nu för första gången i Sverige på Karlskoga lasarett. Den går ut på att det elektriska motståndet i hudfläcken mäts.  Det är svensk uppfinning gjord av forskare vid Karolinska institutet i Solna, enligt TT:s referat av Nya Wermlands-Tidningen, NWT.

– Tumörceller är mer oregelbundet fördelade och ger därför ett annat utslag än fläckar med godartade celler, säger Mikael Tarstedt, överläkare på lasarettets hudmottagning, till NWT.

Den nästan hundraprocentiga träffsäkerheten visas i en nyligen online-publicerad artikel i den medicinska tidskriften British Journal of Dermatology.

Apparaten, kallad Nevisense, är inte avsedd att ersätta de vanliga metoderna för att diagnosticera om en hudfläck är elakartad eller ej, utan tänkt som ett komplement för fall i gråzonen.

Läs abstract eller artikel här:

Joseph Malvehy med flera. Clinical performance of the Nevisense system in cutaneous melanoma detection: an international, multi-centre, prospective and blinded clinical trial on efficacy and safety. British Journal of Dermatology, publicerad online 1 juli, DOI: 10.1111/bjd.13121

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev