Cancer
Samarbete bakom beslutsstöd för prostatacancer
Publicerad: 25 april 2018, 12:20
Jimmy Axelsson, läkare anställd vid Cambio. Foto: Jens Krey
Det tog CGM, Cambio och RCC Stockholm Gotland sex månader att ta fram ett digitalt beslutsstöd för patienter med misstänkt prostatacancer.
Ämnen i artikeln:
Prostatacancer– Vi ser inte hela patienten. Vi samlar information från olika perspektiv.
Så inledde Daniel Andersson, vd för CGM Sweden, seminariet på Vitalis med den förpliktigande titeln ”När e-hälsa sker på riktigt”.
Under seminariet presenterades CGM:s och Cambios samarbete kring ett digitalt beslutsstöd för patienter med misstänkt prostatacancer. Projektet skedde i samarbete med Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland som också var beställare.
Jimmy Axelsson, läkare anställd vid Cambio, förklarade att de 31 standardiserade vårdförlopp som i dag finns för olika cancertyper är relativt komplexa och det är för att underlätta för distriktsläkarna att göra rätt som beslutsstödet kommer in.
I det exemplet som drogs på scenen hade en patient läst en debattartikel i Dagens Medicin om att alla män borde psa-testas och därför sökt sig till vårdcentralen. Efter att psa-värde matats in i journalen hämtar beslutsstödet sedan relevant information från tidigare journalanteckningar och ber även läkaren att svara på ett antal frågor, exempelvis om patienten har vattenkastningsbesvär, skelettsmärta eller ärftlighet för prostatacancer.
Beslutsstödet landar sedan i om det finns, alternativt inte finns, en välgrundad misstanke för prostatacancer för patienten. I det fall det finns en misstanke sammanfattas relevanta uppgifter i en remiss som efter några mindre kompletteringar skickas i väg med ett enkelt knapptryck.
Totalt tog det de båda företagen sex månader att realisera lösning, konstaterade Daniel Andersson med viss stolthet i rösten.
Relaterat material
”Alla äldre män bör erbjudas att testa sig för prostatacancer”