Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Samarbete kring strålterapi växer

Publicerad: 26 september 2014, 09:53

Den nationella testbädden för innovativ strålterapi kommer snart att inkludera fler svenska sjukhus och kan bli en betydande internationell aktör.


– Det är samma problem för klinisk strålbehandlingsforskning som för läkemedelsforskning, den har gått ner i Sverige. Och Sverige har varit ganska framstående inom strålbehandlingsområdet tidigare med många företag som har uppstått i gott samarbete med sjukvården, säger Björn Zackrisson, onkolog vid Norrlands universitetssjukhus, till It i vården

Och då det varit svårt för sjukvården att bedriva studier och utveckling inom området och svårt för företagen att hitta lämpliga partnerns fanns behovet av ett samarbete. Så med bidrag från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova startades 2011 därför den nationella testbädden för innovativ strålterapi, där Björn Zackrisson är huvudprojektledare.

De senaste två åren har projektet tagit fart och från att till en början ha inbegripit de sju universitetssjukhusen och ett antal större och mindre företag har man nu öppnat dörren för länssjukhusen.

– Kalmar, Jönköping och Sundsvall har anmält intresse. Vi vill ju gärna ha med samtliga sjukhus, ju fler desto bättre. Det är ett sätt att utnyttja den kompetens som finns i landet då vi har olika kompetens i olika delar, säger Björn Zackrisson.

Han håller med om att själva begreppet testbädd är lite luddigt och gör ett försök att exemplifiera vad det är för forskning som egentligen bedrivs.

– Vi har en utvärderingsmodell för immobilisering av patienter under behandling och verktyg för att testa nya innovationer inom det området. Vi har en grupp som har arbetat med att ta fram nya metoder för att använda magnetkamerautrustning i strålbehandlingssammanhang och för dosplanering. Och vi har också jobbat med gemensamma databaslösningar där vi ska kunna använda resultaten för att jämföra olika sjukhus som använder olika system. Det senare har även lett till att vi har inrättat ett kvalitetsregister.

En bidragande orsak till samarbetet har varit att de svenska sjukhusen var och ett för sig har svårt att stå sig i den internationella konkurrensen. Men med alla sjukhus samlade spår Björn Zackrisson ett helt annorlunda situation.

– Jag tror att vi blir väldigt tunga. Vi erbjuder olika testmiljöer med olika behandlingsrutiner och strukturer.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev