Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Samtliga gener hos cancerpatient kartlagda

Publicerad: 6 november 2008, 10:10

Samtliga gener hos cancerpatient kartlagda

Nu har amerikanska forskare tagit ännu ett viktigt kliv mot att förstå mekanismerna bakom en cancersjukdom. För första gången har de lyckats identifiera hela arvsmassan hos en leukemipatient.


Forskare vid Washington University, St Louis, har kartlagt det fullständiga genomet hos en kvinna som drabbats av AML, akut myeloisk leukemi. Det är första gången som någon lyckats spåra alla genetiska förändringar som ligger bakom en cancersjukdom.

– En full förståelse av arvsmassan är grunden för att utveckla mer effektiva vägar för att diagnostisera och bota cancer, säger Richard K Wilson, huvudförfattare till studien, till nyhetstjänsten Newswise.

Forskarna, vars resultat presenteras i det nya numret av Nature, upptäckte tio genetiska förändringar i tumören som kunde relateras till sjukdomen. Åtta av förändringarna var ovanliga och hade aldrig tidigare kopplats till AML.

AML är en form av cancer som sätter sig i benmärgen och gör så att blodbildningen hämmas. Varje år drabbas cirka 350 svenskar av sjukdomen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev