Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

”Screening för lungcancer kan rädda många liv”

Publicerad: 3 november 2014, 07:30

Foto: Thinkstock

Sverige bör göra som USA och införa screening för lungcancer, anser företrädare för Svensk onkologisk förening och Lungcancerförbundet Stödet.


Lungcancer är den cancersjukdom som flest människor dör av i Sverige. Vid tidig diagnos kan det finnas goda möjligheter till framgångsrik behandling, framhålls i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dessvärre är det ofta svårt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede då sjukdomen ofta inte ger symtom förrän den är i ett avancerat stadium.

Artikelförfattarna anser att rökare och tidigare rökare bör screenas för lungcancer. I USA rekommenderas i dag allmän testning av patienter som finns i riskgruppen och på så vis har antalet dödsfall i sjukdomen kunnat minska med 20 procent.

Enligt artikeln i DN talar dagens forskning och ny bättre teknik för screening och de rekommenderar Socialstyrelsen att utreda förutsättningarna för det.

Artikeln är skriven av Roger Henriksson och Gunnar Wagenius, ordförande och vice ordförande i Svensk onkologisk förening, samt av Susanne Hobohm och Tommy Björk, Lungcancerförbundet Stödet.

Relaterat material

Socialstyrelsen försiktigt positiv till svensk screening för lungcancer

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev