Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Screening minskade inte dödlighet i prostatacancer i amerikansk studie

Publicerad: 9 januari 2012, 14:04

Män som screenades med PSA-test och palpation av prostatan dog lika ofta i prostatacancer som andra män, i en stor studie.


Många män gör i dag ett test för PSA, prostataspecifikt antigen, för att tidigt upptäcka prostatacancer. Men frågan om generell screening är en het fråga, med både förespråkare och skeptiker.

I en nyligen publicerad amerikansk studie såg forskare ingen minskad dödlighet i prostatacancer hos män som screenats med PSA-test och palpation av prostatakörteln via ändtarmen, jämfört med män som inte undersökts på detta vis.

Forskare följde närmare 77 000 män i åldern 55-74 år i upp till 13 år. Ungefär hälften av dem lottades till screening med PSA-test årligen under sex år samt med årlig palpation av prostatakörteln via ändtarmen i fyra år. Övriga män fungerade som kontrollgrupp.

Drygt hälften av deltagarna i studien följdes i 13 år.

Vid uppföljningstidens slut var dödligheten i prostatacancer ungefär densamma i de båda grupperna. Det är i linje med resultat som rapporterats tidigare under studien. Dagens Medicin har tidigare skrivit om resultaten, se artikel här intill.

Studieförfattarna spekulerar i flera orsaker till resultaten. Bland annat genomgick många deltagare i kontrollgruppen PSA-tester under uppföljningstiden. Många hade också gjort tester innan de inkluderades i studien.

Forskarna skriver att de efter 13 års uppföljning inte funnit några bevis för att organiserad årlig screening medför någon överlevnadsfördel, jämfört med så kallad opportunistisk screening i en väl definierad högriskgrupp.

Bakom studien, som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute, står bland andra forskare vid Washington University i Missouri, USA.

Läs abstract:

Journal of the National Cancer Institute, publicerad online 6 januari 2012

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev