Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Självmord och hjärtdöd ökade efter cancerbesked

Publicerad: 15 december 2009, 10:03

Att diagnostiseras med prostatacancer är kopplat till en ökad risk för självmord och hjärt-kärlsjukdomar, enligt en studie på svenska män.


Forskare vid Karolinska institutet i Solna har gått igenom uppgifter om knappt 170 000 svenska män som diagnostiserats med prostatacancer mellan åren 1961 och 2004. Syftet var att undersöka hur diagnosenen påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom och självmord.

Enligt resultaten som presenteras i dag, tisdag, i tidskriften PloS Medicine, var risken för både självmord och hjärt-kärlsjukdomar förhöjd under hela det första året efter diagnos, särskilt under den första veckan.

Även om det totalt sett var få av männen som diagnostiserades med prostatacancer som begick självmord, var risken att ta livet av sig ungefär tre gånger högre under det första året efter diagnos jämfört med män utan prostatacancer. Under den första veckan var risken åtta gånger förhöjd.

Risken för självmord efter diagnos var oförändrad under den studerade tidsperioden, medan risken för hjärt-kärlsjukdomar minskade.

Före 1987 var risken att dö av en hjärtkärlhändelse elva gånger högre under den första veckan efter diagnos, och dubbelt så hög under det första året. Men efter 1987 var den sammanlagda risken för att vårdas på sjukhus eller att dö i hjärtkärlsjukdom bara något förhöjd under det första året efter cancerbeskedet, och knappt tre gånger högre under den första veckan.

Vad som ligger bakom den minskade risken för hjärtsjukdom bland dessa män är inte klarlagt, men enligt forskarna kan det bland annat bero på en förbättrad hjärtsjukvård. En annan bidragande faktor kan vara att män förr i tiden oftare fick sin diagnos i ett senare sjukdomsskede, samt att diagnosen var mer laddad.

Bakom studien står bland annat forskaren Katja Fall vid instutitionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska instutitet. De aktuella studieresultaten pekar enligt forskarna på vikten av att föja upp den psykiska hälsan hos män som nyligen fått veta att de har prostatacancer.

Läs abstract:

PloS Medicine, publicerad 15 december 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev