Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Självtest blir standard för cellprov i Skåne

Publicerad: 2 november 2020, 13:41

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån


Självtest blir det primära sättet att screena för livmoderhalscancer i Region Skåne från och med nästa höst.

Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerRegion Skåne

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


– Vi frigör barnmorskekompetens som kan ägna sig åt andra saker, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, till Dagens Medicin.

Sedan 2017 får de kvinnor som inte lämnat cellprov på sju år eller mer ett självtest hem i brevlådan och förra året genomförde Region Skåne en pilotstudie där 15 000 kvinnor som fyllt 30 fick ett självtest i stället för en kallelse till barnmorskemottagningen. Dessutom har självtest skickats ut under sommaren för att screeningen skulle kunna fortsätta trots pandemin. 

De samlade erfarenheterna gör nu att egenprovtagning för hpv (humant papillomvirus) kommer att vara det primära alternativet för alla kvinnor mellan 23 och 70 år i Region Skåne. Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott behandlar frågan den 5 november och beslutat börjar gälla nästa höst. 

Enligt Gunilla Bodelsson har hörsamheten för att skicka in självtesterna legat på runt 40 procent, vilket är det samma som vid kallelse till barnmorska. 

– Om självtestet visar på hpv så kommer kvinnan att få en kallelse till en barnmorska för ett mer riktat prov, säger Gunilla Bodelsson. 

Ser ni några orosmoment kring detta?
– Egentligen inte. Vi har ju fått en fantastisk hörsamhet när vi skickat hemtest till kvinnor som inte lämnat cellprov på flera år. Vi kommer att följa utfallet av detta och det vi kan behöva göra är att trimma sättet vi informerar på. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev