Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Självtest fick fler kvinnor att delta i screening för HPV

Publicerad: 13 maj 2009, 13:55

Möjligheten att själv göra cellprovtagning fångar upp många kvinnor som struntar i att gå när de kallas till provtagning. Det visar en holländsk studie.


Kvinnor som inte går på cellprovtagning löper ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer orsakad av humant papillomvirus, HPV. Forskarna i den holländska studien har undersökt hur många fler som kan fångas upp i den nationella screeningen om de erbjuds möjligheten att själva utföra cellprovtagningen i hemmet.

Ett självtest skickades ut till 24 638 kvinnor som tidigare hade blivit kallade till cellprovtagning utan att dyka upp. Dessutom fick en kontrollgrupp om 325 kvinnor en traditionell påminnelse om att de skulle infinna sig för cellprovtagning.

Kvinnor vars testsvar visade sig vara positiva blev ombedda att söka sig till sin vårdcentral för att bekräfta testresultatet med sedvanlig cytologi. De kvinnor vars resultat var negativa fick rådet att återupprepa testet efter ett år.

Av de kvinnor som fick ett självtest hemskickat utförde 30 procent testet, medan endast 6 procent i kontrollgruppen infann sig för provtagning. 757 kvinnor i självprovtagningsgruppen visade sig ha ett positivt provsvar. 84 procent av dessa hade, fram till studiens publicering, gjort en uppföljning med ett traditionellt cellprov.

Enligt forskarna tyder studiens resultat på att möjligheten att skicka ut ett självtest gör att 10 procent fler kvinnor fångas upp i det nationella screeningprogrammet för HPV-virus och att det är ett bra verktyg för att hitta olika former av livmoderhalscancer.

Studien presenterades i dag, onsdag, vid pågående internationella papillomviruskonferensen i Malmö.

Läs också:

Internationella papillomkonferensens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev