torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Självtest för cervixcancer blir permanent

Publicerad: 15 november 2021, 10:22

Under coronapandemin fick kvinnor möjlighet att själva ta prov för livmoderhalscancer. Nu permanentas modellen.

Foto: Getty Images

Socialstyrelsen permanentar möjligheten för kvinnor att själva ta prov för livmoderhalscancerscreening.

Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerGynekologiToppnyheter KvinnohälsaToppnyheter Cancer

T


Tiden mellan varje screening förlängs samtidigt från tre år till fem år för för kvinnor upp till 49 år, när Socialstyrelsen nu uppdaterar screeningprogrammet för livmoderhalscancer. 

Självprovtagning ses som betydligt mindre komplicerat eftersom kvinnan kan ta provet själv hemma.

Läs också: Lovande resultat för immunterapi av livmoderhalscancer 

 – Det minskar förhoppningsvis hindret att ta sig i väg till en barnmorskemottagning för att göra testet, vilket i sin tur skulle innebära att fler förändringar kan upptäckas i tid, säger Malin Berggrund, projektledare för screeningprogrammet, i ett pressmeddelande.

Självprovtagningen för att upptäcka HPV-infektioner och cellförändringar är enligt Socialstyrelsen lika bra, trygg och säker som den som utförs hos en barnmorska. Däremot konstaterar Socialstyrelsen att det saknas kunskap om hur självprovtagningen påverkar både deltagandet i screeningprogrammet och följsamheten till uppföljande provtagning. Regionerna bör därför alltid erbjuda provtagning hos en vårdgivare, men självprovtagning kan erbjudas som alternativ.

En annan förändring är intervallen med vilka proven tas. Hittills har kvinnor kallats vart tredje år för att ta provet. Men nu blir det vart femte år.

Anledningen är förbättrade analysmetoder, där risk för livmoderhalscancer upptäcks tidigare. Det finns inte heller något vetenskapligt stöd för att provtagning vart tredje år ger något ytterligare skydd, enligt Socialstyrelsen.

Var femte år gäller för kvinnor i åldern 23 till 49 år. För kvinnor i åldern 50 till 64 år gäller som tidigare att man blir kallad vart sjunde år.

Fram till och med den 10 januari nästa år finns möjlighet att komma in med synpunkter på de nya rekommendationerna. Slutversionen beräknas vara klar i början av 2022.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev