Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Självtest i stället för kallelse ska få fler att lämna cellprov

Publicerad: 17 september 2019, 12:22

15 000 kvinnor i Skåne ska få självtest för cellprov i brevlådan i stället för en kallelse till barnmorskemottagningen.
– Det här är ett sätt att utveckla screeningverksamheten, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLivmoderhalscancer

Sedan 2017 skickar Region Skåne hem självtest för cellprov till kvinnor som inte lämnat prov på sju år eller mer. Det har lett till en efterfrågan på att få självtest direkt i stället för en kallelse till en barnmorskemottagning. Nu genomför regionen som den första i landet ett pilotprojekt där 15 000 kvinnor som fyllt 30 år får ett självtest innehållande en bomullspinne, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev. Gunilla Bodelsson hoppas att detta kan få fler kvinnor att lämna prov för HPV-analys.

– Svarsfrekvensen på en kallelse är drygt 40 procent. Sedan är det cirka 40 procent som lämnar i samband med andra gynekologiska undersökningar, men det betyder att det är 20 procent som inte lämnar prov, säger Gunilla Bodelsson.

Kvinnorna kommer att ha ett år på sig att skicka in testet. Görs inte det kommer de att få en kallelse till en barnmorskemottagning i stället.

– Men vi hoppas ju att de skickar in så fort som möjligt. Erfarenheten säger att många är snabba, medan andra väntar ett par månader. Vi tror att vi kan göra en första utvärdering om cirka fyra månader, säger Gunilla Bodelsson.

Om projektet faller väl ut är målet att införa självtest som ett ordinarie erbjudande inom ramen för screeningverksamheten.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev