Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Sjöbergpriset belönar målriktad terapi

Publicerad: 5 februari 2019, 09:57

Dennis Slamon och Brian Druker

Foto: Milo Mitchell och Kristyna Wentz-Graff

De amerikanska cancerforskarna Dennis Slamon och Brian Druker får Sjöbergpriset på en miljon dollar, över nio miljoner kronor, för att de ”revolutionerat behandlingen av patienter med bröstcancer respektive kronisk myeloisk leukemi”.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerLeukemiLäkemedelNovartisRoche

Båda herrarna är kliniska cancerforskare som enligt Kungliga vetenskapsakademin byggt vidare på grundläggande upptäckter och haft en avgörande betydelse för att dessa inte stannat vid laboratoriebänken utan kommit till praktisk nytta för patienterna.

Deras forskning har starkt bidragit till att bana väg för målriktad behandling som ett nytt sätt att behandla cancer, med mer specifik effekt och potentiellt färre biverkningar än cytostatika och strålning.

Dennis Slamon forskade under 1980-talet kring en genetisk förändring i bröstcancer som ledde till ett överuttryck av tillväxtreceptorer av typen her2. Slamon och kollegor kunde visa att sådant överuttryck var kopplat till dålig prognos hos patienterna. Sedan kom Dennis Slamon att driva på för kliniska prövningar av ett läkemedel, trastuzumab, som blockerade proteinet.

De första studierna visade på kraftfullt behandlingssvar hos kvinnor med spridd bröstcancer och trastuzumab blev godkänt som läkemedel under namnet Herceptin i USA år 1998. Senare studier kom även att etablera behandlingen i botande syfte vid tidig bröstcancer.

Brian Druker var under 1980-talet intresserad av angripa den då nyupptäckta mutationen bakom kronisk myeloisk leukemi. Han kom att leda de kliniska prövningarna med läkemedlet imatinib som tagits fram av dåvarande företaget Ciba-Geigy, nu Novartis.

Brian Druker och hans kollegor kunde visa att patienternas cancerceller snabbt försvann efter att de fått läkemedlet. Effekten var dessutom långvarig. Imatinib godkändes under namnet Glivec i USA år 2001. När effekten av Glivec väl sviktar har andra läkemedel inom samma klass av så kallade tyrosinkinashämmare visat sig kunna fungera.

Sjöbergpriset delas ut av Sjöbergsstiftelsen tillsammans med Kungliga vetenskapsakademin, efter att affärsmannen Bengt Sjöberg valde att donera två miljarder kronor till forskning om cancer, hälsa och miljö. Sjöberg var själv sjuk i cancer och avled 2017.

Relaterat material

Sjöbergpriset till amerikanska cancerforskare

De får Sjöbergpriset för behandling av leukemi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev