Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Sjukskrivningsregler ändras efter kritik från cancerläkare

Publicerad: 7 december 2009, 13:25

Sjukskrivningsregler ändras efter kritik från cancerläkare

Foto: Cristina Husmark Pehrsson (m).

Larmet från läkarna på Karolinska universitetssjukhuset gav effekt. Nu ska lagen ändras så att kroniskt sjuka inte tvingas söka arbete efter 180 dagar.


Det var i förra veckan som en grupp läkare från Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge larmade om att kroniskt sjuka cancerpatienter tvingas söka heltidsarbete efter 180 dagars sjukskrivning. Deras debattartikel i Dagens Nyheter väckte stor uppmärksamhet och ledde till en debatt där ansvariga politiker och Försäkringskassan skyllde på varandra.

Nu backar företrädare för alliansen och meddelar att lagen ska ändras.

– Vi anser att vi redan tagit hänsyn till dessa personer och att intentionen med lagstiftningen var glasklar, men det var den tydligen inte. Är man lika sjuk efter 180 dagar borde samma undantag gälla då som efter ett år. Om Försäkringskassan tolkar att det inte är tillräckligt tydligt i lagstiftningen så måste vi göra ett tillägg i regelverket, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) till Dagens Nyheter.

Enligt förslaget ska personer som är svårt sjuka i till exempel cancer eller ALS slippa kravet på att söka jobb efter 180 dagars sjukskrivning, även om de har arbetsförmåga. Ambitionen är att frågan ska snabbehandlas i riksdagen så att de nya reglerna kan träda i kraft redan vid årsskiftet, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev