söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Sjukvården bör använda Opdivo vid melanom

Publicerad: 9 oktober 2015, 07:00

De nya läkemedlen Opdivo och Keytruda har varit efterlängtade av patienter med metastaserat malignt melanom. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rekommenderar nu sjukvården att använda det förra i stället för det senare.

Ämnen i artikeln:

Bristol-Myers SquibbMSDHudcancerMalignt melanom

Beslutet baseras på att Keytruda helt enkelt blir dyrare, bland annat på grund av mindre flexibla förpackningsstorlekar.

– Bägge läkemedlen har sina fördelar. Keytruda behöver bara ges var tredje vecka, jämfört med var annan för Opdivo. Men sammantaget blir Keytruda en dyrare behandling, säger Freddi Lewin, ordförande i de regionala cancercentrumens nationella arbetsgrupp för cancerläkemedel.

Han är också adjungerad i NT-rådet vid SKL som står bakom den nu aktuella rekommendationen.

Både Opdivo (nivolumab) och Keytruda (pemrolizumab) är så kallade  PD1-immuncheckpointhämmare och ökar immunsystemets förmåga att bekämpa cancertumören. Studier har visat bättre överlevnad och mindre biverkningar för läkemedlen jämfört med Yervoy (ipilimumab), som varit en tidigare standardbehandling.

NT-rådet har tidigare gett ut en rekommendation till landstingen att använda Opdivo, som var något före in på marknaden.

– Beskedet i dag ändrar egentligen ingenting från den tidigare rekommendationen. Med det som är viktigt är vi återigen visar att processen är snabb, till skillnad mot vad den varit förut för en del kostsamma nya cancerläkemdel, säger Freddi Lewin.

Han hoppas nu att sjukvården verkligen tar till sig rekommendationen och börjar använda Opdivo.

– Det är A och O om vi vill ha en jämlik sjukvård, säger Freddi Lewin.

Patienter som redan står på Keytruda inom ramen för kliniska studier eller så kallad compassionate use bör fortsätta sin behandling enligt behandlande läkares bedömning, skriver NT-rådet i sin rekommendation.

Rådet framhåller också att man nu kommer genomföra en upphandling av PD1-hämmare på den aktuella indikationen. Den beräknas vara klar före årsskiftet och kommer då vara underlag för en ny rekommendation.

Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beräknas årskostnaden för Opdivo till mellan 670 000 till 800 000 kronor. Motsvarande intervall för Keytruda är 860 000 till 1 150 000 kronor.

Omkring 400 till 500 melanompatienter beräknas årligen vara aktuella för behandling med PD1-hämmare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev