Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

SKL ger tummen upp för PD1-hämmare mot lungcancer

Publicerad: 22 december 2015, 10:29

Landstingen rekommenderas nu att använda det omtalade läkemedlet nivolumab vid spridd lungcancer. Efter att en nationell upphandling avslutats står det också klart att läkemedlet även rekommenderas vid melanom.


Ämnen i artikeln:

LungcancerLäkemedel

De beskeden kom i dag tisdag den 22 december från NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Så kallade PD1-hämmare är en ny lovande klass läkemedel som prövas mot spridda former av olika cancersjukdomar. Läkemedlen blockerar bromsar i immunförsvaret som gör att immuncellerna lättare angriper tumören.

I somras blev de två PD1-hämmarna nivolumab och pemroblizumab godkända vid metastaserat malignt melanom. Nivolumab blev även godkänt som andra linjens behandling vid spridd lungcancer av skivepiteltyp.

NT-rådet fattade snabbt beslut att rekommendera sjukvården att använda i första hand nivolumab vid melanom, då kostnaden för detta läkemedel blev lägre än pembrolizumab.

Men vid lungcancer har en motsvarande rekommendation dröjt, då företaget Bristol-Myers Squibb valde att inte marknadsföra den aktuella produkten som gick under namnet Nivolumab BMS. Men sedan nivolumab även blivit godkänt under produktnamnet Opdivo är läkemedlet nu tillgängligt för att behandla lungcancer. Och NT-rådet har därmed kunnat utfärda den aktuella rekommendationen till landstingen.

Samtidigt offentliggör man också resultatet i en unik nationell upphandling av de bägge läkemedlen. Resultatet är att nivolumab fortsatt har förstahandsrekommendationen vid melanom, sedan Bristol-Myers Squibb kommit med ett mer fördelaktigt bud än konkurrenten MSD.

Utfallet innebär att företagen ger en hemlig rabatt till landstingen vid behandling med respektive läkemedel.

Mikael Svensson, handläggare inom läkemedel på SKL, är nöjd med avtalet.

– Man kan alltid önska sig mer i rabatt, men med tanke på att detta är första gången vi gör en sådan här upphandling av cancerläkemedel är vi nöjda med utfallet. Processen med företagen har löpt smidigt och bägge bolagen har skrivit på avtal, säger han och tillägger:

– Samtidigt är detta bara början. När nya indikationer tillkommer forsätter upphandlingen med en ny konkurrensutsättning med möjlighet till bättre villkor för landstingen.

Relaterat material

Läkemedelsföretag ville ha mer underlag

Strul med namn försenar efterlängtad lungmedicin

Sjukvården bör använda Opdivo vid melanom

Immunterapi ökade överlevnaden vid spridd lungcancer

Ämnen i artikeln:

LungcancerLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev