Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

SKR letar efter ny cancersamordnare

Publicerad: 2 september 2022, 08:21

Hans Hägglund axlade rollen som nationell cancersamordnare under 2019.

Foto: Jesper Zerman/ Bildbyrån

Jakten på en ny nationell cancersamordnare är i full gång sedan Hans Hägglund nyligen lämnade sitt uppdrag.


Ämnen i artikeln:

RCCKarolinska universitetssjukhusetEmma SpakSKRHematologiKolorektal cancerRehabiliteringToppnyheter

För närmare två veckor sedan slutade Hans Hägglund som nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och som ordförande för Regionala cancercentrum, RCC.  Beslutet att avsluta uppdraget, efter mer än tre år, var hans eget. 

– Jag ville helt enkelt tillbaka till den kliniska verksamheten och till patienterna. Saknaden har bara växt med tiden och nu var det dags att ta steget, säger Hans Hägglund. 

Läs mer: Han var rädd att förlora makt i sin nya nationella roll 

Han har varit borta från vårdgolvet i mer än nio år. Och kanhända var det här sista chansen att återigen få dra på sig läkarrocken.

– Jag ville inte vänta alltför länge och missa för mycket. Utvecklingen går otroligt snabbt, inte minst inom mitt område hematologi. Samtidigt börjar jag närma mig 60 år. Därför tog jag chansen när ett spännande erbjudande dök upp, säger Hans Hägglund. 

Erbjudandet kom från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och enheten cellterapi och allogen stamcellstransplantation. Där ska han arbeta inom öppenvården och på avdelning med att behandla patienter som bland annat behöver stamcellstransplantationer och car T-cellsterapi. När Dagens Medicin når Hans Hägglund gör han sin andra arbetsdag som överläkare på mottagningen. 

– Det känns verkligen som ett studiebesök i verkligheten. Jag håller på att reaktiveras och försöker komma in i rutinerna, säger han. 

När Hans Hägglund ser tillbaka på sin tid som cancersamordnare är han särskilt stolt över att svensk cancervård numera har cirka 30 vårdförlopp och 50 nationella vårdprogram. Han lyfter även fram arbetet med screening för tjock- och ändtarmscancer som är i gång i flera regioner. 

Men det finns mycket kvar att göra, understryker han. 

– Inte minst när det gäller prevention. Vi måste arbeta hårdare för att engagera medborgare och hela samhället till levnadsvanor som kan förebygga både cancer och andra sjukdomar. Svensk vård behöver även bli bättre på rehabilitering och att följa upp cancerpatienter på längre sikt, säger han. 

Vem som ska ta över stafettpinnen som cancersamordnare har Hans Hägglund inga direkta önskemål om.

– Det finns många skickliga läkare med stor erfarenhet av både cancervård och forskning, och flera som kan axla ansvaret som samordnare. Under min tid påbörjades ett viktigt arbete med att införa den europeiska cancerplanen i Sverige. Jag hoppas att min ersättare tar vid där jag slutade, säger han.

Rekryteringen av en nationell cancersamordnare pågår, berättar Emma Spak som är SKR:s chef för vård och omsorg. Men hon vill inte närmare kommentera hur långt man har kommit i processen.

– Jag kan däremot berätta att rekryteringen fortlöper enligt plan. Vi är såklart angelägna om att tillsätta tjänsten så snart det bara går, säger Emma Spak. 

Under tiden kliver Helena Brändström in som tillförordnad nationell cancersamordnare vid SKR och som tillförordnad ordförande för RCC. Hon är sedan länge verksam inom RCC-strukturen och har bland annat ansvarat för arbetet med nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev