Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Slutar som cancersamordnare

Publicerad: 24 april 2017, 08:13

Gunilla Gunnarsson slutar som cancersamordnare. Bild: Samuel Åsgård

Gunilla Gunnarsson slutar som nationell cancersamordnare. Den första september ska hennes efterträdare vara på plats.


Ämnen i artikeln:

SKR

Sedan 2010 har Gunilla Gunnarsson varit nationell cancersamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Under denna tid har hon bland annat varit med och byggt upp de regionala cancercentrumen, RCC. Men nu har hon beslutat sig för att gå i halvtidspension och lämna rollen som cancersamordnare.

– Jag tycker att det är en passande tidpunkt att det kommer in en ny person nu när det pågår ett rådslag om framtidens cancervård, säger Gunilla Gunnarsson.

Hon kommer fortsätta att arbeta med andra arbetsuppgifter på SKL på halvtid samtidigt som hon hjälper sin efterträdare in i rollen som cancersamordnare. Ett uppdrag där hon är nöjd med vad hon har lyckats uträtta. Hon lyfter fram det stärkta samarbetet mellan landstingen som en viktig följd av att RCC etablerades.

– Nu samarbetar landstingen med varandra och fattar gemensamma beslut för att få till en mer jämlik cancervård, säger Gunilla Gunnarsson.

Hon är också nöjd över att cancervården har fått ett större inflytande från professionen och från patienterna genom de olika arbetsgrupperna i RCC-organisationen.

Under hennes tid som cancersamordnare har arbetet med att införa standardiserade vårdförlopp i cancervården påbörjats. Modellen utgår från en dansk förebild och går ut på att införa fasta ledtider från diagnos till behandling. Ännu är det en bit kvar innan de uppsatta ledtiderna nås. Men Gunilla Gunnarsson tror att hennes efterträdare har goda möjligheter att få vara med och se de standardiserade vårdförloppen uppnå sina mål.

– Det gäller att vara envis och hålla ut, säger hon.

Vem som ska efterträda Gunilla Gunnarsson som cancersamordnare den första september är ännu inte klart.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev