Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Smers ordförande: ”Det här är ett äkta etiskt dilemma”

Publicerad: 25 februari 2015, 06:30

Det är ett etiskt dilemma men ibland ändå okej att läkare i den offentliga vården skriver ut dyra läkemedel som patienterna får betala själva. Det säger Kjell Asplund, ordförande i Smer.


den rapport om med- och egen­finansiering som Statens medicinsk-etiska råd, Smer, nyligen publicerade står att egenfinansiering av dyra cancerläkemedel inte är förenlig med hälso- och sjukvårdens portal­paragraf om vård på lika villkor. Inga specifika undan­tag tas upp.

Men Kjell Asplund anser inte att rapporten ska ses som ett totalt förbud mot egenfinansiering.

Kan en läkare i den offentliga sjukvården skriva ut ett dyrt läkemedel som patienten får betala för själv?

– Ja, om patienten är fullt informerad om vad behandlingen ­innebär, säger Kjell Asplund.

Han lägger samtidigt till att situationen inte är enkel och han vill inte uttala sig om enskilda läkemedel.

– Det här är ett äkta etiskt dilemma, säger Kjell Asplund.

Han säger att svårt sjuka cancerpatienter är en grupp som bör vara högt prioriterad i vården. Men konstaterar att det finns situationer då även denna grupp måste stå till­baka i en bedömning av vilka resurser som finns i förhållande till kostnaderna för dyra läkemedel.

– Då är det läkarens ansvar att informera patienterna. Det här är situationer som alltid kommer att finnas och läkaren kan inte lägga över ansvaret för att informera på politiker eller någon annan, säger Kjell Asplund.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) pressavdelning meddelar att frågor om vilka läkemedel som ska subventioneras inte är ministerns bord och att han därför inte vill uttala sig. De hänvisar i stället till Sveriges Kommuner och Landsting där det så kallade NT-rådet jobbar med att avgöra vilka nya läkemedel de ska rekommendera landstingen att använda.

NT-rådet beslutade innan jul att inte rekommendera Xtandi och Zytiga innan cytostatika förrän indikationen fått klartecken från TLV.

Relaterat material

Fördjupad konflikt runt hur dyra cancerläkemedel ska hanteras

”Fritt fram för rika att köpa bästa behandlingen”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev