Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Snusförbud diskriminerar enligt handelsministern

Publicerad: 28 november 2008, 08:38

Snusförbud diskriminerar enligt handelsministern

Foto: Foto: Photos.com

Allt fler amerikanska experter varnar för snus. Men den svenska handelsministern gör precis tvärtom.


Svenskt snus marknadsförs sedan en tid av flera företag i USA, vilket oroar allt fler experter och hälsomyndigheter, skriver New York Times.

Bland annat fruktar de den höga nikotinhalten och det faktum att snus kan orsaka cancer, bland annat i bukspottkörteln.

Forskare vid West Virginia University har analyserat portionssnus och kommit fram till att varje portionspåse innehåller 5 milligram nikotin. De har dessutom noterat att nikotinhalten i påsarna tycks öka med tiden, desto mer marknadsföringen fortskrider.

Men medan allt fler forskare och myndigheter i USA oroar sig vill den svenska handelsministern Ewa Björling (m) slå ett slag för den beroendeframkallande och cancerogena tobaksprodukten. På Aftonbladets debattsida skriver hon att det är  diskriminerande  att svenskt snus inte får marknadsföras inom EU. Unionens förbud mot  utsläppandet på marknaden av tobak ej avsedd att rökas eller tuggas  kan inte med den bästa viljan i världen ses som något annat än diskriminerande, skriver hon.  Och det är bara svenskt snus som drabbas .

Handelsministern har nu skrivit till EU-kommissionären Charlie McCreevy, som ansvarar för frågor om den inre marknaden, och begärt att frågan tas upp till diskussion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev