Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Socialstyrelsen försiktigt positiv till svensk screening för lungcancer

Publicerad: 3 november 2014, 09:42

Ett screeningprogram behöver värderas i en svensk miljö innan det kan sjösättas, anser Socialstyrelsen


– Bilden som presenteras i debattartikeln visar att här finns en möjlighet utifrån ett screeningprogram och den amerikanska studien pekar på att här har man räddat liv utifrån den här typen av undersökningar, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio P1 Morgon.

Han är dock noga med att understryka att den amerikanska studien behöver värderas i vad han kallar en svensk miljö och lägger till att det under nästa år förväntas komma resultat från en liknande europeisk studie.

– De resultaten ser vi från Socialstyrelsen som väldigt viktiga för att kunna göra en samlad bedömning, säger Arvid Widenlou Nordmark till radion.

Han förklarar att allmän screening skulle innebära att hälso-och sjukvården skulle behöva ägna i princip all sin tid år åt att utreda olika typer av förändringar.

– Och en väldigt, väldigt liten del av de förändringarana skulle vara just lungcancer, säger Arvid Widenlou Nordmark till radion och förklarar att Socialstyrelsen under 2015 påbörja en värdering av de olika screeningstudierna för att sedan avgöra om ett program kan införas i Sverige.

Relaterat material

”Screening för lungcancer kan rädda många liv”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev