Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Socialstyrelsen vill se bättre cancerrehabilitering

Publicerad: 3 juni 2022, 10:31

Socialstyrelsen föreslår i rapporten bland annat en förstärkt regional och kommunal styrning utifrån det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Genrebild

Foto: Getty Images

I en ny och unik rapport har Socialstyrelsen följt rehabilitering vid cancer och hittat utrymme för förbättring, bland annat innan behandling.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenRehabiliteringToppnyheterToppnyheter CancerToppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter Sjuksköterska

”Det finns en samstämmig bild av hur cancerrehabiliteringen fungerar och vilka åtgärder som krävs för att den ska bli bättre. Men att gå från ord till handling har visat sig vara svårare. Att det är så många olika verksamheter inom hälso- och sjukvården som är med i rehabiliteringsprocessen är särskilt utmanande”, säger Katarina Fredriksson, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs också: Orättvist för kvinnor med ärrade underliv

Myndigheten har, enligt egen uppgift, för första gången sammanställt en rapport om hur cancerrehabiliteringen ser ut i landet och har även tagit fram förslag till utveckling. I rapporten har Socialstyrelsen bland annat funnit problem med bristande resurser och skillnader i hur rehabiliteringen organiseras.

Socialstyrelsen föreslår i rapporten bland annat en förstärkt regional och kommunal styrning utifrån det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering samt att det ska bli en tydligare ansvarsfördelning och kommunikation när patienten övergår från en vårdgivare till en annan. 

Myndigheten understryker även vikten av att rehabiliteringen ska ha som mål att patienten ska få en hållbar livssituation, eventuellt med återgång i arbete, och att det kan påbörjas redan i samband med cancerbeskedet.

”Som inom all rehabilitering efter svår sjukdom behöver vårdgivare uppmärksamma vikten av en ändrad livsstil för att få en bättre chans att överleva med god livskvalitet. Det kan göras redan vid diagnostillfället då så kallad prehabilitering erbjuds redan innan själva cancerbehandlingen inleds”, säger Katarina Fredriksson.

Läs också: Långvarig brist på basläkemedel i cancervården väntar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev