lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Socker verkar vittna om njurcancer

Publicerad: 19 maj 2016, 12:30

Francesco Gatto ligger bakom den nya forskningen tillsammans med kollegor från Sverige och Italien.

Foto: Martina Butorac

En nyupptäckt biomarkör skulle kunna hjälpa sjukvården att tidigt identifiera personer med njurcancer, enligt ny svensk forskning som har publicerats i tidskriften Cell Reports.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Vår forskning pekar på att biomarkören har potential att fungera som ett diagnostiskt test, säger Francesco Gatto som är bioinformatiker på institutionen för biologi och bioteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han står bakom den nya forskningen tillsammans med kollegor från Sahlgrenska universitetssjukhuset och flera italienska sjukhus.

Biomarkören är en särskild form av kolhydrat som kallas glykosaminoglykan och påträffas i både blod och urin. Under arbetet med sin avhandling upptäckte Francesco Gatto att njurcancerceller kan reglera tillverkningen av glykosaminoglykaner. I samarbete med kollegor från Sahlgrenska universitetssjukhuset har han kunnat visa att den specifika kolhydraten återfinns i en högre koncentration hos patienter med njurcancer jämfört med friska individer.

De som drabbas av njurcancer uppvisar vanligtvis symtom efter en längre tids sjukdom och då är överlevnadschansen sämre. Men om den nya biomarkören fungerar som Francesco Gatto hoppas skulle dessa personer kunna upptäckas tidigare genom att mäta nivån av glykosaminoglykaner i blod eller urin.

Han nämner även att biomarkören skulle kunna användas för att se om patienter svarar på en behandling mot njurcancer.

– Det bäddar för att en onkolog skulle kunna ändra terapisätt om biomarkören indikerar att sjukdomen fortfarande finns närvarande, säger han.

Läs mer i abstract:

Francesco Gatto med flera. Glycosaminoglycan Profiling in Patients’ Plasma and Urine Predicts the Occurrence of Metastatic Clear Cell Renal Cell Carcinoma. Cell Reports, publicerad online den 12 maj 2016: Doi: 10.1016/j.celrep.2016.04.056

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev